Duitslandweb logo Duitslandweb

Partijleiders stoplichtcoalitie willen verder onderhandelen

Kort nieuws - 15 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De partijleiders van SPD, Groenen en FDP, die afgelopen week in Berlijn 'verdiepende, verkennende gesprekken' hebben gevoerd, willen nu echte coalitie-onderhandelingen gaan voeren. Ze hebben daarvoor toestemming gevraagd aan hun partij. Daarmee komt een stoplichtcoalitie met Olaf Scholz als kanselier een stap dichterbij.

Vrijdagmiddag maakten de onderhandelaars bekend dat de gesprekken tot nu toe naar tevredenheid zijn verlopen. Ze maakten ook al enkele afspraken op hoofdpunten bekend, zoals verhoging van het minimumloon, een wens van SPD en Groenen. Een vermogensbelasting komt er volgens deze voorlopige afspraken niet. Dit hadden de SPD en Groenen wel graag gewild, maar de FDP is daar fel op tegen. De partijen hebben ook afgesproken dat het openbaar bestuur wordt gemoderniseerd en dat er extra woningen worden gebouwd. Ook willen de partijen dat jongeren vanaf 16 jaar stemrecht krijgen.

Ook de strijd tegen klimaatverandering wordt een van de centrale doelstellingen van de nieuwe regering. De partijen hebben afgesproken meer vaart te zetten achter het sluiten van de kolencentrales en zoveel mogelijk daken van zonnepanelen te voorzien. Een maximumsnelheid op de snelweg komt er volgens dit gespreksverslag niet. 

Bij de SPD en bij de FDP moet het partijbestuur nog groen licht geven voor verdere onderhandelingen. De Groenen beleggen zondag een klein partijcongres, een 'Länderrat' waar over de volgende stap wordt beslist. Daarna zullen de nu overeengekomen hoofdpunten verder worden uitgewerkt tot een regeerakkoord. Lees meer bij Deutsche Welle

Lees het hele document bij Welt Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.

Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger