Columns

Vechten als ketellappers

Columns - 4 maart 2024 - Auteur: Inge Jooris Vechten als ketellappers
De verkeerslichtregering met sociaaldemocraten, liberalen en groenen die op 8 december 2021 in Duitsland tot stand kwam, blinkt niet uit in vriendschap. Na een paar wittebroodsweken kwamen al snel de ergernissen tussen de liberalen en groenen naar boven. Kanselier Scholz van de sociaaldemocraten probeert zich meestal boven het gebekvecht te stellen. Toen in de herfst van 2022 de discussies over het al dan niet langer openhouden van de kerncentrales al te hoog begonnen op te lopen, moest hij wel zijn machtwoord bovenhalen.

Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

Columns - 4 maart 2024 - Auteur: Carsten Brzeski De Duitse e-auto wacht op de parking
Vol trots kwam ik enkele jaren geleden in mijn nieuwe hybride leaseauto voorrijden, het jongste model van een vertrouwd Duits merk. 'Oh' en 'ah', riep mijn gezin. Tot de kofferbak openging en het duidelijk werd dat een deel van de familie voortaan moest thuisblijven. Midden in de achterbak van de stationwagen was een groot blok geplaatst: de batterij voor de elektromotor. In de auto paste niets meer. Geen koffers, geen sportspullen en, vooral, geen hond. Ik probeerde van alles, maar de hond, niet bijzonder groot, kon niet mee. De foto’s van de hond met zijn kop tegen het dak veroorzaken tot vandaag veel gelach.

Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Columns - 3 februari 2024 - Auteur: Inge Jooris Een 'Sternstunde' voor Duitsland
Kent de Duitse democratie haar ‘Sternstunde’, een groots en betekenisvol moment dat de tijd in een andere plooi legt? De voorbije weken trokken meer dan een miljoen mensen, verspreid over het hele land, de straat op om te betogen tegen de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en ter bescherming van de democratie.

Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Columns - 13 januari 2024 - Auteur: Inge Jooris Winnen Wutbürger de verkiezingen?
In 2010 werd Wutbürger, de woedende burger, verkozen als woord van het jaar. Het woord werd bedacht door journalist Dirk Kurbjuweit die het essay ‘Der Wutbürger’ publiceerde in het tijdschrift Der Spiegel. Volgens hem is de Wutbürger iemand die zich verzet tegen verandering. "Het is een uiting van een sceptische middenklasse die wil behouden wat ze heeft en kent, ten koste van een goede toekomst voor het land." En ook: "Ze hebben genoeg van de ruziënde partijen, van beslissingen die ze niet begrijpen en die hen onvoldoende worden uitgelegd." De auteur waarschuwt: "Duitsland zal bevriezen als de boze burgers de overhand krijgen."

Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Columns - 11 december 2023 - Auteur: Carsten Brzeski Punkrock voor Olaf en Robert
In Duitsland zijn er twee bekende punkrockbands: Die Toten Hosen en mijn all-time favorite Die Ärzte. Beide bands, die inmiddels uit heren op leeftijd bestaan, verkopen in het hele land nog altijd stadions uit. De jarenlange rivaliteit tussen beide heeft plaatsgemaakt voor respect en vriendschap. Als Die Ärzte-ultra mag ik het eigenlijk niet zeggen, maar bij kanselier Olaf Scholz en bij vicekanselier Robert Habeck is het tijd voor Die Toten Hosen.

Lees meer

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Columns - 4 december 2023 - Auteur: Inge Jooris Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo
Prinzipienreiter, al wie uit principe principes naleeft, al wie van principes een stokpaardje maakt en daar dan vervolgens graag mee ronddraaft, dwars door alle obstakels en tegenspraak heen. Je kent ze wel, als je hen vraagt waarom ze niet van hun mening willen afwijken, antwoorden ze: ‘Het is nu eenmaal zo.’

Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Columns - 21 november 2023 - Auteur: Jacco Pekelder Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Nog geen twee jaar ben ik hoogleraar-directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS), de Münsterse zusterinstelling van het Duitsland Instituut, of ik val al met mijn neus in de boter. Ik heb net, op 15 mei 2023, mijn oratie gehouden en ineens is het High Noon voor Nederland-uitleggers in Duitsland. Het kabinet-Rutte IV valt. Vooral na Ruttes aankondiging niet opnieuw te kandideren, komen steeds weer interviewverzoeken van Duitse radio-omroepen en kranten binnen. Na de zomer volgen de achtergrondgesprekken en korte voordrachten voor Duitsers uit politiek bestuur en zakenwereld die willen weten wat er op Rutte zal volgen. 

Lees meer

Een andere 9 november

Columns - 10 november 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een andere 9 november
9 november? Dat is toch de val van de Muur? In de bijna 15 jaar dat ik in Duitsland woon, was het duidelijk welke van de drie historische gebeurtenissen op 9 november als eerste herdacht diende te worden: die van 1989. Dit jaar was het voor het eerst anders en ging alle aandacht, zowel van media als van de politiek, naar de 9 november van 85 jaar geleden.

Lees meer

Een kwartiertje om de democratie te redden

Columns - 7 november 2023 - Auteur: Inge Jooris Een kwartiertje om de democratie te redden
Sneu moet het zijn. Na weken onderhandelen kom je als nieuwbakken minister-president van het grootste Bundesland Beieren naar buiten met een regeerakkoord van 85 pagina's, vijf hoofdstukken en 23 subhoofdstukken en wat onthoudt de buitenwereld? De Verfassungsviertelstunde. Per week moeten Beierse scholen een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet of de Beierse wet of 15 minuten tijd vrijmaken om het te hebben over normen en waarden.

Lees meer

De Duitse staatsraison

Columns - 17 oktober 2023 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De Duitse staatsraison
Vrijwel direct nadat de Hamas Israël was binnengevallen, verplaatste het zwaartepunt van de Duitse discussies erover zich naar de reacties in het eigen land. Natuurlijk, op alle westerse, democratische landen heeft de nieuwe oorlog een heftige uitwerking. Maar het is niet moeilijk te zien dat hij in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring zorgt.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger