Columns

#Zuhause: Homeschooling in Duitsland

Columns - 23 april 2020 - Auteur: Synke Hotje #Zuhause: Homeschooling in Duitsland
Toen in Nederland de scholen dichtgingen, wisten ouders en leerlingen nog niet wat ze te wachten stond. Maar al binnen een paar dagen hadden docenten studiewijzers met thuiswerk voor de eerste week gestuurd. En in rap tempo volgden inlogcodes, planningen en inbelafspraken waar kinderen (en ouders) sindsdien zoet mee zijn. In Duitsland gaat dat allemaal veel minder soepel.
Lees meer

Een beter land

Columns - 22 april 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Een beter land
Voorzichtig hoor ik het haar zeggen. "Misschien hebben we het in Duitsland toch wel goed." De Duitse collega aan de telefoon kost het positieve geluid over haar eigen land duidelijk moeite. Maar na een paar weken internationale vergelijkingen is het ook de doorgewinterde criticus opgevallen: in Duitsland zijn er tot nu toe relatief weinig mensen aan corona gestorven.
Lees meer

De gekroonde crisismanager

Columns - 17 april 2020 - Auteur: Carsten Brzeski De gekroonde crisismanager
Duitsland is weer in topvorm. Geen twee maanden geleden klonk het heel vaak nog dat Duitsland op weg was 'de zieke man van Europa’ te worden. Die beschrijving is nu ongepast. Duitsland lijkt weer aan de top te staan, dankzij een uitstekend crisismanagement. Betekent dat ook dat Duitsland na de crisis koploper blijft?
Lees meer

#Zuhause: Videobellend de wereld over

Columns - 17 april 2020 - Auteur: Durkje Salman #Zuhause: Videobellend de wereld over
Zaterdag 14 uur. Terwijl bij mij thuis in Amsterdam heerlijk het zonnetje op mijn bureau schijnt, zie ik dat het bij mijn vrienden in Zuid-Korea al pikkedonker is. Met 7 uur tijdsverschil is het daar inmiddels al avond. Na een paar uur kletsen en samen documentaires kijken via Netflix Party is het voor mij etenstijd en voor hen bedtijd. Het tijdsverschil met Korea is niks nieuws, maar dat videobellen steeds meer een normaal onderdeel is geworden van mijn dagbesteding wel.
Lees meer

#Zuhause: Afkijken van de Duitse literatuur

Columns - 14 april 2020 - Auteur: Roswitha Dickens #Zuhause: Afkijken van de Duitse literatuur
"Waarom schrijf je een proefschrift over sociale isolatie in de literatuur?" hoorde ik de afgelopen jaren vaak. Goed uitleggen kon ik dat zelf eigenlijk ook niet. Het thema 'der soziale Rückzug' in de Duitstalige literatuur na 1900 kwam tijdens mijn masterstudie aan de Universiteit Heidelberg per toeval op mijn pad. Drie maanden na de verdediging van mijn proefschrift is de wereld in de ban van COVID-19 en social distancing. De teksten die ik las, geven een goede indruk van een leven waarin sociale contacten tot een minimum zijn gereduceerd. Wat kunnen we er van afkijken?
Lees meer

De isolatie

Columns - 20 maart 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De isolatie
Eigenlijk is er geen reden om hier lang te blijven. Lege weilanden, donkere bossen, onduidelijke dorpjes waar nauwelijks iets of iemand te zien is, met af en toe een rechtse graffiti-spreuk op een muur. Dit deel van Brandenburg is een gebied dat ik normaal liever mijd, maar nu zit ik zelf in zo’n huisje aan de rand van een duister bos - en even heb ik het gevoel op de best mogelijke plek van Duitsland terecht te zijn gekomen.
Lees meer

Nieuw Duits bloed

Columns - 4 maart 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom Nieuw Duits bloed
Bijna zou je vergeten dat we ons onder de kroonluchters van het presidentiële paleis bevinden. De groep gasten met Turkse, Afrikaanse, Russische of gewoon Duitse achtergrond pakken elkaars handen vast en beginnen een traditionele Turkse kringdans; deels door de alcohol aangevuurd, deels door het ritme van de DJ opgezweept.
Lees meer

De publieksvriendelijkheid

Columns - 20 januari 2020 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De publieksvriendelijkheid
Heel snel waren het er al vier. De geüniformeerde bewakers gingen om me heen staan en spraken me met verbeten gezichten toe. Daarna werd ik weggeleid en diende het gebouw te verlaten. Dat ik het kunstmuseum als recensent van een Nederlandse krant bezocht, officieel aangemeld, maakte geen indruk op de Dresdener suppoosten.
Lees meer

Op weg naar een verloren decennium

Columns - 13 januari 2020 - Auteur: Carsten Brzeski Op weg naar een verloren decennium
De jaren twintig van het laatste eeuw staan in Duitsland bekend als de wilde “roaring” en ook gouden jaren. Jaren van niet alleen welvaart, maar ook jaren waarin de Duitse cultuur, wetenschap en kunst bloeiden en wereldwijd invloed hadden. Aan het begin van de jaren twintig van de 21e eeuw wijst er weinig op gouden, maar veel op roerige jaren.
Lees meer

De Kerst-moslim

Columns - 23 december 2019 - Auteur: Merlijn Schoonenboom De Kerst-moslim
In de trein van Berlijn naar Amsterdam kijkt het gezicht van Kida Khodr Ramadan me aan. De bekende Duitse tv-crimineel staat afgebeeld op het gratis tijdschrift van de Deutsche Bahn - stoppelig baardje, donkere wenkbrauwen, maar met een vrolijke kerstmuts op. De foto laat er geen misverstand over bestaan: hier wordt een politiek statement gemaakt.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger