Duitslandweb logo Duitslandweb

Kabinet stemt in met wijziging omstreden abortuswet

Kort nieuws - 6 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse artsen mogen voortaan toch op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Voor meer informatie moeten ze linken naar websites van neutrale organisaties. De bondsregering heeft vandaag ingestemd met dit compromis over de omstreden paragraaf 219a.

Aan het compromis ging een harde strijd tussen CDU/CSU en SPD en fel protest van artsen vooraf. De SPD en de artsen wilden de paragraaf 219a uit het Duitse wetboek van strafrecht schrappen, de christendemocraten wilden er aan vasthouden. De paragraaf bepaalt dat artsen die abortussen uitvoeren daarover geen informatie mogen geven, bijvoorbeeld op hun website. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen voelen zich er echter door gecriminaliseerd en zien hun rechtspositie in het geding. Verschillende artsen zijn de afgelopen jaren voor overtreding van de paragraaf beboet.

Volgens het compromis dat het kabinet nu heeft goedgekeurd mogen artsen en ziekenhuizen voortaan wel op hun websites aangeven dat ze abortussen uitvoeren, maar moeten voor verdere informatie doorverwijzen naar neutrale organisaties. Ook komt er een centrale lijst op internet beschikbaar met artsen en ziekenhuizen die zwangerschappen afbreken. Die lijst wordt beheerd door de Bundesärztekammer, de artsenkoepel. Overigens zijn de deelstaten al verplicht dit soort informatie bij te houden, maar de helft van de deelstaten doet dat niet. Verder wordt de leeftijd van vrouwen voor wie voorbehoedmiddelen worden vergoed, verhoogd van 20 naar 22 jaar. 

Artsen, oppositiepartijen en maatschappelijke organisaties hebben al eerder laten weten dat ze geen genoegen nemen met het compromis. Daaruit spreekt nog steeds wantrouwen tegen vrouwen en artsen, zeggen zij, en het biedt het artsen niet de rechtszekerheid waar ze voor strijden. Zij blijven erbij dat paragraaf 219a geheel moet worden afgeschaft.

De Bondsdag moet nog over de wet stemmen. Daarin hebben de regeringspartijen een meerderheid maar er is al een SPD'er die zegt dat ze tegen het wetsvoorstel zal stemmen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger