Duitslandweb logo Duitslandweb

Kabinet-Scholz wil omstreden abortuswet afschaffen

Kort nieuws - 18 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Justitie Marco Buschmann (FDP) komt met een wetsvoorstel om de omstreden abortusparagraaf 219a af te schaffen. Volgens die paragraaf mogen artsen op bijvoorbeeld hun website geen informatie geven over abortus. Buschmann vindt dat "een onhoudbare toestand". 

Paragraaf 219a wordt het Werbeverbot genoemd, het promotieverbod. Het idee erachter is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen protesteren al jaren tegen de paragraaf. Zij voelen zich er door gecriminaliseerd en zien hun rechtspositie in het geding. Ook vinden zij dat vrouwen het recht hebben op informatie over abortus.

Met zijn wetsvoorstel wil Buschmann ervoor zorgen dat het voor artsen niet meer strafbaar is om informatie over abortus te bieden. Dat verandert niets aan de beschermingsmaatregelen voor het ongeboren leven, aldus de minister. Buschmann vindt dat het recht aan de realiteit moet worden aangepast. De paragraaf komt uit een tijd waarin er nog geen internet was. Maar nu kan iedereen alles online zetten, behalve "uitgerekend mensen die daartoe gekwalificeerd zijn". Hij noemde dat "een onhoudbare toestand".

Regeringspartijen SDP, Groenen en FDP hebben de afschaffing van paragraaf 219a in hun regeerakkoord opgenomen. De CDU/CSU wil de paragraaf houden. De christendemocraten hebben de afschaffing tijdens hun regeerperiode steeds tegengehouden. 

Veel artsen zijn blij met Buschmanns voorstel. Kristina Hänel reageert met "vreugde en genoegdoening". Zij werd in 2017 veroordeeld tot een boete van zesduizend euro omdat ze op haar website had vermeld dat ze abortussen uitvoert. Sindsdien strijdt ze met andere artsen voor opheffing van het Werbeverbot. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

Tag der Befreiung: Russen niet welkom

De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.


Lees meer

Nieuwe mannelijkheid

Nieuwe mannelijkheid

Sinds de oorlog in Oekraïne is in Duitse progressieve kringen een ander beeld van mannelijkheid ontstaan, ziet Merlijn Schoonenboom


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger