Duitslandweb logo Duitslandweb

Commissie: Maak abortus in Duitsland tot 12e week legaal

Kort nieuws - 16 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Abortus moet in Duitsland tot en met de 12e zwangerschapsweek legaal worden. Dat adviseert een door de bondsregering ingestelde commissie. Ook kan Duitsland volgens de commissie eiceldonatie en draagmoederschap toestaan, al stelt ze aan dat laatste heel strikte voorwaarden.

Abortus is in Duitsland in principe verboden (via paragraaf 218 van het wetboek van strafrecht), maar wordt niet bestraft als zwangere vrouwen en artsen zich aan een aantal regels houden. Een commissie van deskundigen adviseert nu abortus tot en met de twaalfde zwangerschapsweek legaal te maken en zo te decriminaliseren. Ook moeten vrouwen makkelijker terecht kunnen bij een abortusarts, zegt de commissie. 

Door de strenge abortuswetgeving is het in Duitsland steeds moeilijker geworden een zwangerschap af te breken, omdat steeds minder artsen abortussen uitvoeren. Vooral de CDU/CSU, die tot 2021 regeerde, is een fel tegenstander van de legalisering van abortus. De christendemocraten vinden dat abortus niet mag worden gezien als een gewone medische handeling. 

De afgelopen jaren waren er felle protesten van artsen tegen het zogenoemde promotieverbod: zij mochten niet op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoerden. Hun protest leidde in 2019 tot een versoepeling van de wet, maar die is volgens critici nog steeds niet goed genoeg. De regeringspartijen SPD, Groenen en FDP hebben daarom in 2021 in hun regeerakkoord afgesproken dat ze een commissie laten onderzoeken of abortus buiten het wetboek van strafrecht om geregeld kan worden. 

De commissie adviseert ook eiceldonatie toe te staan. Duitsland en Luxemburg zijn volgens de deskundigen de enige twee EU-landen waarin dat nog niet geregeld is. Als eiceldonatie wordt gelegaliseerd, moeten de rechten van de donoren en het welzijn van de kinderen wettelijk goed worden geregeld, is het advies. Draagmoederschap vindt de commissie een lastiger onderwerp. Ook dat zou kunnen worden gelegaliseerd, maar alleen onder strenge wettelijke voorwaarden. Die moeten voorkomen dat draagmoeders worden uitgebuit en dat draagmoederschap commercieel wordt georganiseerd.

De bondsregering gaat de abortuswet voorlopig nog niet aanpassen, heeft een woordvoerder laten weten. De coalitiepartijen zien het advies als een basis voor een politiek en maatschappelijk debat dat nu moet worden gevoerd. De CDU/CSU heeft al gedreigd naar het Constitutioneel Hof te stappen als de bondsregering abortus legaal maakt. Lees meer bij Tagesschau en RND.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger