Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag accepteert wijziging abortuswet

Kort nieuws - 22 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De verruiming van de abortuswet in Duitsland heeft donderdag de goedkeuring van het parlement gekregen. 

Duitse artsen mogen voortaan op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Voor meer informatie moeten ze linken naar websites van neutrale organisaties. Aan dit compromis over de omstreden paragraaf 219a ging een lange strijd tussen CDU/CSU en SPD vooraf.

De SPD en veel artsen willen de paragraaf 219a uit het Duitse wetboek van strafrecht schrappen, de christendemocraten willen er aan vasthouden. De paragraaf bepaalt dat artsen die abortussen uitvoeren, daarover geen informatie mogen geven, bijvoorbeeld op hun website. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen voelen zich er door gecriminaliseerd en zien hun rechtspositie in het geding. Verschillende artsen zijn de afgelopen jaren voor overtreding van de paragraaf beboet.

Volgens het compromis dat de Bondsdag gisteren heeft goedgekeurd mogen artsen en ziekenhuizen voortaan wel op hun websites aangeven dat ze abortussen uitvoeren, maar moeten voor verdere informatie doorverwijzen naar neutrale organisaties. Ook komt er een centrale lijst op internet beschikbaar met artsen en ziekenhuizen die zwangerschappen afbreken. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Comerius - 23 februari 2019 08:05

Abortus is moord.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger