Duitslandweb logo Duitslandweb

Compromis: Artsen mogen abortus toch op hun website noemen

Kort nieuws - 29 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Artsen mogen voortaan toch op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Voor meer informatie moeten ze linken naar websites van neutrale organisaties. Dat is onderdeel van het compromis dat regeringspartijen CDU en SPD hebben bereikt over de omstreden paragraaf 219a.

Volgens de huidige Duitse abortuswet mogen artsen die abortussen uitvoeren, daarover geen informatie geven, bijvoorbeeld op hun website. Dat is verboden volgens paragraaf 219a in het Duitse wetboek van strafrecht. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen voelen zich er echter door gecriminaliseerd en zien hun rechtspositie in het geding. Voor overtreding van paragraaf 219a kan een gevangenisstraf van 2 jaar worden opgelegd.

Artsen en maatschappelijke organisaties protesteren tegen de wet sinds arts Kristina Hänel in 2017 een boete van zesduizend euro kreeg opgelegd, omdat ze op haar website had vermeld dat ze abortussen uitvoert. Afgelopen weekend gingen ze zelfs in meer dan dettig steden de straat op. De meeste politieke partijen, waaronder de SPD, willen van paragraaf 219a af. Maar de CDU wil er aan vast houden. De regeringspartijen zochten bijna een jaar naar een compromis. 

Artsen en ziekenhuizen mogen volgens dit compromis voortaan wel melden - bijvoorbeeld op hun website - dat ze abortussen uitvoeren, maar moeten voor verdere informatie doorverwijzen naar neutrale organisaties. Ook komt er een centrale lijst op internet beschikbaar met artsen en ziekenhuizen die zwangerschappen afbreken. Die lijst wordt beheerd door de Bundesärztekammer, de artsenkoepel. Overigens zijn de deelstaten al verplicht dit soort informatie bij te houden, maar de helft van de deelstaten doet dat niet. Verder wordt de leeftijd van vrouwen voor wie voorbehoedmiddelen worden vergoed, verhoogd van 20 naar 22 jaar. 

Het compromis wordt nu besproken met de deelstaten en betrokken organisaties. Op 6 februari wil het kabinet het wetsvoorstel indienen. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger