Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter verbiedt noodfondscommissie Bondsdag
Constitutioneel Hof noemt besloten commissie ongrondwettelijk

Achtergrond - 29 februari 2012

De noodfondscommissie van de Bondsdag is ongrondwettelijk. Dat bepaalde het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe deze week. De commissie van negen leden kan niet uit naam van de Bondsdag spreken. De commissie werd ingesteld omdat de Bondsdag meer invloed moest krijgen op het reddingsfonds voor de euro. Nu moet de Bondsdag een nieuwe regeling treffen.

Rechter verbiedt noodfondscommissie Bondsdag
© dpa/picture-alliance
Op 26 oktober 2011 stemde de hele Bondsdag voor de uitbreiding van het euro-noodfonds.

De speciale noodfondscommissie van de Bondsdag druist grotendeels in tegen de grondwet, oordeelde het Bundesverfassungsgericht, het Constitutioneel Hof, dinsdag. Twee SPD’ers maakten er vorig jaar bezwaar tegen dat deze kleine besloten commissie met slechts negen leden besluiten neemt uit naam van de Bondsdag waarin 620 parlementariërs zijn vertegenwoordigd. Het Hof - dat nationale en Europese wetgeving aan de Duitse grondwet toetst - verklaart deze klacht nu gegrond. Om rechtmatig te zijn moet de noodfondscommissie groter worden en de politieke verhoudingen van de Bondsdag weerspiegelen, aldus het Hof. De regering-Merkel heeft aangekondigd de regeling over de betrokkenheid van de Bondsdag snel aan te passen.

In oktober 2011 besloot het Constitutioneel Hof al dat de noodfondscommissie geen beslissingen mocht nemen zolang de rechtmatigheid ervan niet duidelijk was. De beslissingsbevoegdheid over uitbreidingen van het euronoodfonds ESFS lag sindsdien bij de gehele Bondsdag. Daarmee werd voorkomen dat de Duitse regering in haar handelen werd beperkt.

Invloed parlement

In Duitsland heeft het parlement invloed op Europese besluitvorming. Dat is vastgelegd in artikel 23 van de grondwet. In 2009, naar aanleiding van de ratificering van het Verdrag van Lissabon, werd dit nog eens bekrachtigd door het Constitutioneel Hof. Kanselier Merkel moet voor iedere Europese top waar de soevereiniteit van Duitsland of het begrotingsrecht van parlementariërs ter sprake komt eerst bij de Bondsdag langs om een mandaat voor haar beleid te krijgen.

Omdat het bij de uitbreiding van het euronoodfonds om zulke grote bedragen gaat dat het begrotingsrecht van het parlement in het gedrang komt als het daarin niet wordt geraadpleegd, moet Merkel ook voor elke beslissing over dat noodfonds het parlement om toestemming vragen. Dat bepaalde het Bundesverfassungsgericht begin september 2011.

De speciale noodfondscommissie van de Bondsdag had in oktober 2011 moeten worden geïnstalleerd. De commissie had belangrijke, vertrouwelijke besluiten waar veel haast bij is, moeten goedkeuren. Minder belangrijke en vertrouwelijke besluiten met betrekking tot het noodfonds had de begrotingscommissie van de Bondsdag, bestaande uit 41 leden, of de Bondsdag als geheel mogen nemen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland tegen tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger