Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter blokkeert commissie noodfonds Bondsdag
Constitutioneel Hof twijfelt aan rechtmatigheid besloten commissie

Achtergrond - 1 november 2011

De noodfondscommissie van de Bondsdag mag voorlopig geen beslissingen nemen. Dat bepaalde het Duitse Constitutioneel Hof in Karlsruhe vorige week. De commissie zou worden ingesteld omdat het Hof in september oordeelde dat de Bondsdag meer invloed moest krijgen op het reddingsfonds voor de euro.

Rechter blokkeert commissie noodfonds Bondsdag
© dpa/picture-alliance
Op 26 oktober stemde de hele Bondsdag voor de uitbreiding van het euro-noodfonds.

Het Constitutioneel Hof trekt de rechtmatigheid van de speciale noodfondscommissie van de Bondsdag in twijfel. Twee SPD’ers maakten er bezwaar tegen dat deze kleine besloten commissie met slechts negen leden besluiten neemt uit naam van de Bondsdag waarin 620 parlementariërs zijn vertegenwoordigd. Het Hof vindt deze klacht gegrond. Tot er meer duidelijkheid is over de rechtmatigheid van de noodfondscommissie ligt de beslissingsbevoegdheid over de uitbreiding van het euronoodfonds ESFS bij de gehele Bondsdag. Daarmee voorkomt het Bundesverfassungsgericht dat de Duitse regering in haar handelen wordt beperkt.

Invloed parlement

In Duitsland heeft het parlement invloed op Europese besluitvorming. Dat is vastgelegd in artikel 23 van de grondwet. In 2009, naar aanleiding van de ratificering van het Verdrag van Lissabon, werd dit nog eens bekrachtigd door het Constitutioneel Hof. Kanselier Merkel moet voor iedere Europese top waar de soevereiniteit van Duitsland of het begrotingsrecht van parlementariërs ter sprake komt eerst bij de Bondsdag langs om een mandaat voor haar beleid te krijgen.

Omdat het bij de uitbreiding van het euronoodfonds om zulke grote bedragen gaat dat het begrotingsrecht van het parlement in het gedrang komt als het daarin niet wordt geraadpleegd, moet Merkel nu ook voor elke beslissing over dat noodfonds het parlement om toestemming vragen. Dat bepaalde het Bundesverfassungsgericht begin september.

De speciale noodfondscommissie van de Bondsdag had vorige week moeten worden geïnstalleerd. De commissie had belangrijke, vertrouwelijke besluiten waar veel haast bij is, moeten goedkeuren. Minder belangrijke en vertrouwelijke besluiten met betrekking tot het noodfonds had de begrotingscommissie van de Bondsdag, bestaande uit 41 leden, of de Bondsdag als geheel mogen nemen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger