Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten

Achtergrond - 26 februari 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik

Het speciale CDU-partijcongres maandag is voor Angela Merkel traumhaft verlopen. De 975 gedelegeerden hebben met een overweldigende meerderheid ingestemd met het regeerakkoord voor een nieuwe Grote Coalitie, Annegret Kramp-Karrenbauer is gekozen tot nieuwe secretaris-generaal van de partij en op Merkels nieuwe ministers is enthousiast gereageerd.

CDU-congres ziet Merkel-IV wel zitten
© DPA

Zondag maakte Merkel de CDU-ministers voor haar nieuwe kabinet bekend. Daarbij viel vooral de 37-jarige Jens Spahn op, die minister van Gezondheid moet worden. Als Bondsdaglid ontwikkelde Spahn zich de laatste jaren tot een van de invloedrijkste critici over Merkels beleid binnen de partij.

Spahn is opgegroeid dicht bij de Nederlandse grens, spreekt Nederlands en was de laatste jaren voorzitter van de Nederlands-Duitse parlementaire contactgroep. Ook heeft hij zich als parlementariër op gezondheidszorg en financiën gericht. 

Spahn wordt gerekend tot de conservatieve vleugel van de CDU. Hij is voor een veel restrictiever vluchtelingenbeleid. Het wordt uitgelegd als een zeer slimme zet van Merkel om hem aan de kabinetsdiscipline te binden. Daarnaast is Gezondheid een lastig ministerie, ook Duitsland kent grote problemen in de zorg. Daar zal Spahn zijn handen aan vol hebben.

Andere nieuwe gezichten die Merkel presenteerde, zijn de binnen de CDU geliefde Julia Klöckner (45) op Landbouw, nu nog fractievoorzitter in Rijnland-Palts; de minder bekende Helge Braun (45), die Kanzleramtsminister moet worden; en de vrijwel onbekende Anja Karliczek (46) op Onderwijs. Uit de vorige ministersploeg blijven Ursula von der Leyen (59) op Defensie en Peter Altmaier (59), die Economische Zaken krijgt. Daarmee heeft Merkel net zoveel mannelijke als vrouwelijke ministers uitgezocht, maar, op haarzelf na, geen enkele Oost-Duitser.

© dpa. Merkel en Spahn tijdens het CDU-congres

Een belangrijk voorbehoud moet nog wel worden gemaakt: de ongeveer 460.000 SPD-leden moeten nog instemmen met het regeerakkoord. Die brengen deze week schriftelijk hun stem uit. Stemmen ze tegen, dan kan het akkoord de prullenbak in en moet er opnieuw worden onderhandeld. De uitslag wordt 4 maart verwacht. 

Annegret Kramp-Karrenbauer

Een week geleden schoof Merkel de populaire minister-president van Saarland, Annegret Kramp-Karrenbauer, naar voren als nieuwe secretaris-generaal van de CDU. De secretaris-generaal heeft een belangrijke partijpolitieke positie en is een soort manager van de partij. Kramp-Karrenbauer (55) is een vertrouweling van Merkel en wordt ook genoemd als haar mogelijke opvolger als kandidaat-kanselier. Ze ligt goed bij zowel de conservatieve als bij de liberale middenvleugel van de partij. Haar lange naam wordt veelvuldig afgekort tot AKK. Merkel zelf was ook ooit secretaris-generaal van de partij.

Kramp-Karrenbauer hield een vurige toespraak om haar publiek van haar motivatie te overtuigen. Ze wil de partij vernieuwen. Ze werd met 98,87 procent van de stemmen gekozen, maakte de partij bekend. Met haar verkiezing, en met de verjonging van het ministersteam heeft Merkel gezorgd dat de kritiek op haar koers is verstomd.

De laatste weken werd de kritiek op Merkel steeds luider. De SPD zou veel meer uit de onderhandelingen hebben gesleept dan de CDU en belangrijke ministersposten heeft de partij uit handen gegeven. Ook zou de verkiezingsuitslag aanleiding geven de partij te vernieuwen, en Merkel lijkt daarvoor niet de juiste persoon. Met haar verrassende keuze voor ministers heeft ze deze kritiek gepareerd.  

Tags: CDU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Slaapwandelend naar een tweede termijn

Veel Duitsers zien Scholz als zwakke leider. Maar hij zou zomaar slaapwandelend over twee jaar kunnen worden herkozen, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

We zijn allemaal 'SchönmacherInnen'

De ophef over de visagiste van minister Baerbock laat Inge Jooris verzuchten dat we allemaal zo ons best doen om de beste versie van onszelf te tonen.


Lees meer

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

Duitse coalitie gaat van conflict naar conflict

De Duitse coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP liggen steeds weer met elkaar overhoop. De kou lijkt nog niet uit de lucht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger