Stoiber kiest positie inzake Irak

Achtergrond - 14 september 2006

(29 augustus 2002) Kanselierskandidaat Edmund Stoiber (CDU/CSU) heeft woensdag verklaard een zelfstandige Amerikaanse aanval op Irak af te keuren. ''Het monopolie op de besluitvorming en op het ingrijpen ligt bij de Verenigde Naties. Zelfstandig optreden, zonder consultatie en mandaat, is daarmee onverenigbaar'', aldus Stoiber.

door Mark Schenkel

De Beierse politicus deed zijn uitspraken nadat de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, dinsdag had laten weten dat de Verenigde Staten bereid zijn Saddam Hussein eventueel zonder de hulp van hun internationale partners uit het zadel te helpen. Volgens de VS vormt de Irakese dictator een internationale bedreiging vanwege zijn beschikking over chemische en biologische wapens en zijn pogingen om de hand te leggen op nucleaire wapens.

De vernieuwde stellingname van Stoiber komt ten dele overeen met de houding van de rood-groene coalitie inzake de kwestie-Irak. Ook de SPD en Bündnis 90/Die Grünen wijzen een zelfstandig optreden van de VS af. De regeringspartijen gaan echter een stuk verder: zij sluiten Duitse deelname aan een interventie in Irak geheel uit. Een VN-mandaat is voor hen geen criterium voor Duitse deelname aan de strijd. Bondskanselier Schröder (SPD) heeft al diverse keren laten weten dat de Bondsrepubliek onder zijn leiding niet zal meedoen aan een oorlog. Zo ver gaat Stoiber niet. Hoewel ook hij een Amerikaanse Alleingang inmiddels afwijst, sluit hij deelname van Duitse militairen aan een operatie niet bij voorbaat uit. Een dergelijke operatie zal echter wel onder de vlag van de Verenigde Naties moeten geschieden.

De internationale discussie over Irak wordt door de politieke partijen in Duitsland tot onderwerp van de verkiezingsstrijd in de Bondsrepubliek gemaakt. Het debat werd drie weken geleden gestart door de verklaring van kanselier Schröder, dat Duitsland onder zijn leiding onder geen beding zou deelnemen aan een aanval op Irak. De CDU/CSU en de FDP bekritiseerden die uitspraak toen heftig. Volgens de oppositiepartijen manoeuvreerde Schröder Duitsland in een internationale Sonderweg die de internationale druk op Saddam Hussein zou ondermijnen.

Süddeutsche Zeitung
Stoiber warnt USA vor einem Alleingang

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Auch Union gegen Alleingang der USA

Der Spiegel
Auch Stoiber auf dem deutschen Weg

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger