Toppoliticus zorgt voor ophef met aanklacht

Achtergrond - 14 september 2006

(5 augustus 2002) De redacties van een aantal Duitse dag- en weekbladen hebben verontwaardigd gereageerd op het besluit van Franz Müntefering, de secretaris-generaal van regeringspartij SPD, om het boulevardblad Bild, de Bund der Steuerzahler en een lid van de FDP-fractie in Noordrijn-Westfalen aan te klagen. Müntefering verdenkt hen van overtreding van de wet op de bescherming van de privacy.

SPD-toppoliticus Müntefering ging afgelopen vrijdag tot juridische stappen over nadat een aantal politici van Bündnis 90/Die Grünen, de coalitiepartner van de SPD, in opspraak was geraakt door onthullingen van Bild dat zij dienst-airmiles voor privé-doeleinden hadden gebruikt. Volgens Müntefering heeft Axel Müller, een FDP-politicus uit Noordrijn-Westfalen en voormalig medewerker van de Bund der Steuerzahler, een belangenorganisatie voor belastingbetalers, deze informatie doorgespeeld aan Bild. Daarmee zouden alle betrokkenen de wet op de bescherming van de privacy hebben overtreden, aldus Müntefering. Volgens hem is er sprake van een doelbewuste poging de coalitie van SPD en Bündnis 90/Die Grünen vlak voor de verkiezingen van 22 september in een kwaad daglicht te stellen.

Een flink aantal redacties van Duitse kranten en tijdschriften spreekt naar aanleiding van de aanklacht van een aantasting van de persvrijheid. Zij menen dat Müntefering handelt uit partijpolitieke motieven. De SPD-politicus verdedigt zijn aanklacht met het argument dat hij duidelijkheid wil over de vraag of de wet op de bescherming van de privacy ook geldt voor Bondsdagleden. De partijvoorzitter van de Groenen, Claudia Roth, en de fractievoorzitter van de SPD in de Bondsdag, Ludwig Stiegler, hebben zich inmiddels achter Müntefering geschaard.

Verleden week besloten Bondsdaglid Cem Özdemir (Groenen) en de loco-burgemeester van Berlijn, Gregor Gysi (PDS), hun functies neer te leggen naar aanleiding van de onthullingen van Bild. Inmiddels heeft ook de voorzitter van de Bondsdagfractie van de Groenen, Rezzo Schlauch, toegegeven misbruik te hebben gemaakt van zijn Dienstmeilen. Hij weigert echter zijn functie neer te leggen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Müntefering verteidigt Strafanzeige gegen Bild

Der Spiegel
SPD macht Front gegen Schelte der Chefredakteure

Sueddeutsche Zeitung
Müntefering verteidigt Strafanzeige gegen "Bild"

Mark Schenkel is student geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgt als stagiair bij de redactie van het Duitslandweb de Bondsdagverkiezingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger