Deze week in teken van commissie-Hartz

Achtergrond - 14 september 2006

(12 augustus 2002) Er wordt al maandenlang naar uitgekeken, en aanstaande vrijdag is het eindelijk zover: dan worden de maatregelen gepresenteerd die de commissie-Hartz in petto heeft voor het terugdringen van de enorme werkloosheid in Duitsland. Zullen de plannen de door bondskanselier Schröder zo vurig gewenste omslag in de peilingen teweeg kunnen brengen?

Aanstaande vrijdag vindt in Berlijn de officiële presentatie plaats van het voorstel van de commissie-Hartz voor een hervorming van de Duitse arbeidsmarkt. Vandaag vergaderen de regeringspartijen SPD en Bündnis 90/Die Grünen over het werk van de commissie, dat afgelopen vrijdag werd afgerond. Komende woensdag wordt het voorstel bovendien nog behandeld door het kabinet.

Het zwaartepunt van het voorstel ligt op een liberalisering van het systeem van arbeidsbemiddeling. Het voorziet bijvoorbeeld in de oprichting van een zogenaamd Personal Service Agentur (PSA), een soort uitzendbureau, bij ieder arbeidsbureau. Wanneer de arbeidsbureaus ook gaan bemiddelen in deeltijdwerk en tijdelijke banen, kunnen zij mensen sneller aan het werk helpen en worden de kosten van arbeidsbemiddeling en tijdelijke uitkeringen drastisch verlaagd, zo redeneert de commissie. Bovendien moeten jonge werklozen zonder kinderen sterker worden gestimuleerd om te solliciteren, onder andere door hen te korten op hun uitkering wanneer zij niet aan bepaalde sollicitatieverplichtingen voldoen.

Sinds de commissie, onder leiding van Volkswagen-manager Peter Hartz, in mei in het leven werd geroepen door bondskanselier Schröder (SPD), domineert haar werk het verkiezingsdebat. De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP verwijten de rood-groene regering vier jaar lang niets te hebben ondernomen om de werkloosheid terug te dringen en nu, met het oog op de verkiezingen, alsnog actie te willen ondernemen. Door de commissie aan het werk te zetten wist de regering aanvankelijk het initiatief te nemen in het debat over het cruciale verkiezingsthema werkgelegenheid, maar inmiddels lijkt de positieve uitstraling die dit op de regering had, grotendeels uitgewerkt. De meerderheid van de Duitse kiezers beschouwt de inzet van de commissie-Hartz als niet meer dan een verkiezingsstrategie. De regering lijkt het vertrouwen van de kiezers, dat zij in staat is de werkloosheid terug te dringen, eenvoudigweg te zijn kwijtgeraakt. De werkloosheidscijfers in de maand juli waren in dit opzicht dramatisch voor de regering: voor het eerst sinds tijden kwamen die weer boven de psychologisch belangrijke grens van vier miljoen uit.

Het valt nog maar te bezien of het werk van de commissie-Hartz de regering van Gerhard Schröder voor de ondergang kan behoeden.

Der Spiegel
"Ein wirklich großer Wurf"

Südddeutsche Zeitung
''Ein wirklich großer Wurf

Frankfurter Allgemeine Zeitung
SPD-Präsidium segnet Hartz-Vorschläge ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger