Politiek en water strijden om voorrang

Achtergrond - 14 september 2006

(16 augustus 2002) Maandenlang is er reikhalzend naar uitgekeken in Duitsland, met name door bondskanselier Schröder (SPD): de presentatie van het voorstel van de Hartz-commissie voor het terugdringen van de werkloosheid in de Bondsrepubliek. Het voorstel domineerde de verkiezingsstrijd de afgelopen weken dermate, dat het gaandeweg de status verwierf van wondermiddel waarmee Schröder zijn herverkiezing, op 22 september, zou gaan bewerkstelligen. Het gewenste effect van de presentatie is echter grotendeels tenietgedaan doordat alle aandacht in Duitsland sinds een paar dagen bijna volledig uitgaat naar de overstromingen in het Zuiden en Oosten van het land.

door Mark Schenkel

Wateroverlast De rivier Elbe bereikte vandaag op sommige plaatsen een recordhoogte en tienduizenden mensen zijn op de vlucht voor het wassende water. De schade is enorm. Betekent dit nu dat de verkiezingsstrijd zich ook al een paar dagen op de achtergrond afspeelt? Geenszins: de extreme wateroverlast is aanleiding tot politieke discussie over het Duitse milieubeleid en de vergoeding van de waterschade.

Het begon met de voorman van regeringspartij Bündnis 90/Die Grünen, Joschka Fischer, die naar aanleiding van de extreme hoeveelheid neerslag en de eerste overstromingen, eerder deze week, wees op het belang van het milieubeleid - het stokpaardje van de partij. Fischer maakte dit thema verder tot inzet van de verkiezingscampagne door oppositiepartij CDU/CSU te verwijten geen oog te hebben voor het milieu. De CDU/CSU sprak hierop, bij monde van lijsttrekker Stoiber, haast traditiegetrouw haar afkeur uit over de door de Groenen zo gekoesterde Ökosteuer, een belasting op brandstof en elektriciteit.

Sinds gisteren is hier de discussie over de vergoeding van de waterschade bijgekomen. De bondsregering heeft inmiddels 400 miljoen euro toegezegd voor de slachtoffers en voor de wederopbouw van de getroffen gebieden. Daarnaast wordt gezocht naar een manier om de slachtoffers van de wateroverlast een belastingvoordeel te verschaffen.

Deze kwestie biedt de verkiezingscampagne van de bondskanselier nieuwe aanknopingspunten. In plaats van de Französischer Dom in Berlijn, waar de langverwachte presentatie van het plan van de Hartz-commissie heeft plaatsgevonden, biedt nu het ondergelopen gebied in Duitsland hem een podium om zich als staatsman op te bewegen. Schröder verklaarde dat hij, naast de toegezegde steun, nog veel meer geld wil uittrekken voor het rampgebied. Op de suggestie dat dit moeilijk zal worden, aangezien het Duitse begrotingstekort de door de EU vastgestelde grens van drie procent van het bruto binnenlands product dreigt te overschrijden, antwoordde hij: "dat interesseert mij in het geheel niet". Schröder presenteert zich in deze moeilijke tijden als volksvader voor wie de Duitse belangen prioriteit genieten.

Daarnaast heeft Schröder voorgesteld een deel van het geld dat is gereserveerd voor het Solidarpakt II, een plan dat tussen 2005 en 2019 voorziet in 150 miljoen euro voor investeringen in de nieuwe deelstaten, alvast te gebruiken om nu de ergste nood te ledigen. De getroffen gebieden bevinden zich namelijk grotendeels in de nieuwe deelstaten. Dit voorstel is echter bekritiseerd door politici uit het Oosten, die menen dat de financiële compensatie van de waterschade los moet staan van de steun in het kader van het Solidarpakt.

Die Welt
Klimawandel für den Kanzler?

Süddeutsche Zeitung
Wer soll das bezahlen?

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en volgt als stagiair bij het Duitslandweb de Bondsdagverkiezingen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger