Rood-groene coalitie verdeeld over belastingen

Achtergrond - 14 september 2006

(27 september 2002) De coalitiebesprekingen tussen Bündnis 90/Die Grünen en de SPD zijn begonnen met een verschil van mening over de te voeren belastingpolitiek. Hoewel beide partijen het eens lijken te zijn over de noodzaak van een belastingverhoging, zijn zij het oneens over de wijze waarop deze gestalte zou moeten krijgen.

SPD-politici uit verschillende gemeenten en deelstaten hebben de coalitiebesprekingen aangegrepen om te pleiten voor de herinvoering van de vermogensbelasting en een verhoging van de successiebelasting. Aanleiding hiervoor is de benarde financiële situatie waarin veel Länder en gemeenten zich bevinden. De vermogens- en successie belasting behoren tot de competentie van de deelstaten. De lokale bestuurders willen de beoogde inkomsten in eerste instantie aanwenden voor het onderwijs, dat eveneens tot de verantwoordelijkheden van de deelstaten behoort. Dit pleidooi staat haaks op het voornemen van de minister van Financiën, de SPD'er Hans Eichel, om de belasting niet te verhogen. Eichel staat juist een strenge begrotingspolitiek voor .

De coalitiepartner van de SPD, Bündnis 90/Die Grünen, verwacht daarentegen meer heil van een uitbreiding van de Ökosteuer, de belasting op brandstof en elektriciteit die de rood-groene regering tijdens de afgelopen regeerperiode heeft ingevoerd. Hoewel de invoering van de laatste fase van deze belasting stond gepland voor 1 januari 2003, hebben de Groenen inmiddels laten weten ook na deze datum de milieubelasting verder te willen uitbouwen. De SPD heeft echter herhaaldelijk verklaard de Ökosteuer na 1 januari 2003 niet verder te willen uitbreiden. Deze stellingname werd de afgelopen week benadrukt door de kersverse fractievoorzitter van de SPD, Franz Müntefering.

Hoewel niemand ervan uitgaat dat de coalitiebesprekingen tussen de SPD en Bündnis 90/Die Grünen zullen mislukken, moeten de partijen het nog wel eens worden over bepaalde zaken. Naast de belastingpolitiek gaat het onder meer om een kwestie die binnenkort zeer actueel zou kunnen worden in de Bondsrepubliek: de dienstplicht. De Groenen willen deze vervangen door een professioneel leger, terwijl de SPD haar vooralsnog wil handhaven. De verwachting is echter dat de beide partijen ook op dit terrein overeenstemming zullen bereiken.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rot-Grün will Steuern erhöhen

Süddeutsche Zeitung
Bundesregierung erwägt höhere Steuern

Der Spiegel
SPD und Grüne wollen an der Steuerschraube drehen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger