Nieuwe splijtzwam in richtingenstrijd SPD
Kort nieuws

Achtergrond - 4 oktober 2007

(4 oktober 2007) De richtingenstrijd binnen de SPD is aan een nieuw hoofdstuk toe: de werkloosheidsuitkeringen. Partijleider Kurt Beck wil de duur van het Arbeitslosengeld I verlengen, vice-kanselier Franz Müntefering is tegen.

Sinds de door de regering-Schröder doorgevoerde hervormingen hebben werklozen in Duitsland één jaar recht op een werkloosheidsuitkering, het zogenoemde Arbeitslosengeld I. Na dat jaar gaan zij over op een uitkering op bijstandsniveau, oftewel Arbeitslosengeld II. Beck pleit er nu voor om werklozen vanaf 45 jaar in het vervolg 18 maanden Arbeitslosengeld I te geven en 50-plussers zelfs twee jaar. Volgens de door slechte peilingen geplaagde SPD-leider is de economische situatie zo positief dat de overheid oudere werklozen zonder al teveel perspectief op een baan nu meer kan beschermen. Beck constateert bij zijn partij een “geloofwaardigheidsprobleem” waar het de werkloosheidsuitkeringen betreft. Daarom moet de SPD nog maar eens goed nadenken over het kernstuk van Schröders hervormingsagenda, het Arbeitslosengeld I, aldus Beck.

Economische experts laken Becks voorstel. “Het zou een erge stap achteruit betekenen, die de zo moeizaam tot stand gekomen hervorming van de arbeidsmarkt midden in het hart zou treffen”, reageert Friedrich Heinemann van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung. Ook binnen de SPD-top is er veel kritiek op Becks uitlatingen. Vice-kanselier Franz Müntefering weigert te tornen aan de verworvenheden van de regering-Schröder, waarin Müntefering zelf onder meer minister voor Verkehr, Bau- und Wohnungswesen en partijvoorzitter van de SPD was.

Müntefering wil bovendien niet coalitiepartner CDU tegen zich in het harnas jagen. De CDU is mordicus tegen het terugdraaien van de Hartz-hervormingen. Volgens de CDU brengen de plannen van Beck de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt alleen maar schade toe. Bovendien verdenken de christendemocraten Beck ervan uit wanhoop over de slechte peilingen de grote concurrent de Linkspartei aan de linkerkant te willen inhalen. "Als de SPD-leider onder druk van Oskar Lafontaine en de Linkspartei op zulke centrale thema’s door de knieën gaat, dan moet je er ernstig aan twijfelen of meneer Beck nog wel de benodigde autoriteit voor politieke ambten heeft", aldus CDU-parlementariër Michael Fuchs.

Helemaal alleen staat Beck echter niet. Minister van milieu Sigmar Gabriel (SPD) roept zijn partijgenoten op zich achter Beck op te stellen. Beck is "de aanvoerder" en de "ploeg" moet hem steunen, reageert Gabriel in de Westfalenpost. Beck krijgt verder steun vanuit onverwachte hoek: ook oppositiepartij Die Grünen neemt afstand van de Agenda 2010, de hervormingen waarvoor ze zelf als coalitiepartner in het kabinet-Schröder nog medeverantwoordelijk waren. Volgens Grünen-leider Reinhard Bütikofer is de sociale balans onder de Grote Coalitie volledig zoek.

FAZ.NET
SPD streitet wieder über Schröders Erbe

Spiegel Online
Grüne rücken von Agenda 2010 ab

Westfalenpost
Hartz IV entzweit die SPD

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger