SPD-voorzitter Beck onbekend politicus
Nieuws

Achtergrond - 11 april 2007

(11 april 2007) Kurt Beck is vandaag een jaar voorzitter van de Duitse sociaaldemocraten, maar heeft zich niet goed weten te profileren. Uit een opiniepeiling van weekblad Stern blijkt dat tweederde van de ondervraagden niet weet dat hij de SPD-leider is.

Op de vraag wie de voorzitter van de sociaaldemocraten is, antwoordde slechts 35 procent met Kurt Beck. De anderen wisten het niet of noemden zijn voorganger Franz Müntefering. Die trad in november 2005 af. Matthias Platzeck volgde hem op, maar moest zijn functie na enkele maanden neerleggen om gezondheidsredenen. Beck, minister-president van Rijnland-Palts, werd door zijn partijgenoten met overweldigende meerderheid tot zijn opvolger gekozen.

Wel vond 39 procent van de ondervraagden dat Beck zijn werk goed doet. Bij zijn eigen aanhang is dat 47 procent. Als kanselier zien de Duitsers hem niet graag. Bijna 50 procent verkiest Merkel als kanselier, minder dan 20 procent is voor Beck. 

De SPD doet het slecht in de peilingen. De sociaaldemocraten zouden nu 26 procent van de stemmen krijgen als er verkiezingen zouden zijn, twee minder dan vorige week. In 2005 kreeg de SPD 34,3 procent van de stemmen. De CDU zou nu 10 procent stemmen meer krijgen dan de SPD: 36 procent, de hoogste waarde van dit jaar.

Beck, die als een gemoedelijk man geldt, wordt het door de CDU niet gemakkelijk gemaakt. De christendemocraten profileren zich al geruime tijd met thema's die als typisch sociaaldemocratisch golden, zoals een progressief gezinsbeleid. CDU-minister Ursula von der Leyen beheerst al weken de voorpagina’s met haar vooruitstrevende plannen voor kinderopvang, vaderschapsverlof en werkende moeders. De SPD krijgt de compromissen voor de gezondheidszorghervorming en de verhoging van de pensioenleeftijd – ongeliefde maatregelen – in de schoenen geschoven.

Ook kwam hij een aantal keer ongelukkig in het nieuws. Zo adviseerde hij de werkloze Henrico Frank, die hem aansprak op de markt in Wiesbaden vorig jaar december, zich te wassen en te scheren. Dan zou hij wel een baan vinden. Daarop haalde Beck zich woedende reacties op de hals, vooral van veel werklozen. Vorige week stelde hij voor de Taliban deel te laten nemen aan vredesbesprekingen over Afghanistan. De CDU/CSU reageerde als door een wesp gestoken en het ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde dezelfde dag nog Becks uitspraken te nuanceren.

Sueddeutsche Zeitung.de
Kurt Beck, der Unbekannte

Zeit.de
Kurt Beck in Not

Stern.de
Nur jeder Dritte kennt den SPD-Chef

FAZ.NET
Keiner kennt Kurt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger