SPD onder vuur door Linke-flirt
Nieuws

Achtergrond - 22 februari 2008

(22 februari 2008) Een vermeende flirt met Die Linke in Hessen dreigt voor de SPD uit te lopen op een pr-debakel. Nooit zouden de sociaaldemocraten met Die Linke samenwerken, maar voortschrijdend inzicht bracht voorzitter Kurt Beck op andere gedachten.

Kurt Beck. Afbeelding pesgroup 2005 www.flickr.comKurt Beck heeft een opening gecreëerd om de impasse rondom de coalitievorming in Hessen te verbreken. De voorzitter van de sociaaldemocraten wil met steun van die Linken SPD-topkandidaat Andrea Ypsilanti laten verkiezen als premier van Hessen. Beiden hebben echter tijdens de verkiezingscampagne in Hessen nog verkondigd nooit met Die Linke te zullen samenwerken. De geloofwaardigheid van de SPD staat op het spel.

Deze manoevre van Beck en Ypsilanti is het tweetal op kritiek komen te staan van zowel prominente partijgenoten als politici van de CDU. SPD-fractievoorzitter in de Bondsdag Peter Struck: “Ik volg de afgesproken lijn. Ypsilanti heeft eerder verklaard, niet van Die Linke afhankelijk te willen zijn”.

De afspraken waren duidelijk

Volgens minister van financiën Peer Steinbrück waren de afspraken duidelijk: “Er zou geen actieve samenwerking van welke aard ook plaatsvinden. Al het andere brengt de geloofwaardigheid van de SPD enorme schade toe.”

Concurrerende partijen maken met de verkiezingen in Hamburg dit weekend handig gebruik van de ophef. Bondskanselier Angela Merkel beschreef de SPD tijdens de CDU-campagne als “ongeloofwaardig”.

Koch moet weg

Een minderheidsregering met steun van Die Linke is voor de SPD vrijwel de enige manier om Ypsilanti aan de macht te helpen en van de impopulaire christendemocraat Roland Koch af te komen. Koch is premier van Hessen, maar zag in de afgelopen verkiezingen zijn voorsprong verdampen. De coalitievorming in Hessen verkeert in impasse omdat geen enkele partij met Die Linke wil samenwerken en de FDP niet mert de SPD.

De triomf van die Linke

De SPD heeft een tumultueus verleden met de linkse partij van Oskar Lafontaine. De voormalig SPD-coryfee Lafontaine vertrok in 2005 met ruzie bij de sociaaldemocraten. Afgelopen jaar richtte hij, jaar samen met de Oost-Duitse protestpartij PDS, Die Linke op. De linkse partij heeft sindsdien flinke verkiezingszeges gehaald in Hessen en Nedersaksen. Bovendien vergaarden ze op landelijk niveau negen procent van de stemmen bij de verkiezingen van 2005.

SPD-voorzitter Beck krabbelt nu enigszins terug. “Er zullen geen formele afspraken met Die Linke gemaakt worden” aldus Beck. Maar of hij de linke steun voor kandidaat Ypsilanti zal accepteren, laat hij in het midden.

Die Zeit/ Die Tagesschau/ Der Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger