SPD toch in zee met Linke
Nieuws

Achtergrond - 26 februari 2008

(26 februari 2008) De SPD doorbreekt het taboe: na een bewogen weekend staan de sociaaldemocraten nu open voor een rood-rode coalitie met Die Linke in Hessen. “Een beslissende bevrijdingsslag” aldus een bestuurslid.

SPD-kandidate Andrea Ypsilanti wil met steun van Die Linke premier worden in Hessen. Afbeelding: stopp_staudinger www.flickr.comTerwijl SPD-voorzitter Kurt Beck door de griep geveld thuis in bed lag, schreven zijn partijgenoten geschiedenis. In afwezigheid van hun voorzitter tekenden zij het document dat een einde maakt aan het zelfopgelegde verbod van samenwerking met Die Linke in Westelijke deelstaten.

De sociaaldemocraten in Hessen krijgen meer bewegingsvrijheid: “Of en op welke manier Andrea Ypsilanti zich in het deelstaatparlement verkiesbaar stelt, is aan SPD-Hessen”, zoals beschreven.

De koerswisseling van de SPD is een keerpunt. Een dubbelrode samenwerking (SPD en Die Linke) kwam op deelstaatniveau nog niet voor, enkel in het Berlijnse stadsbestuur regeren ze in deze samenstelling. Berlijns burgermeester Klaus Wowereit is blij: “Het taboe tegenover Die Linke had allang doorbroken moeten worden.”

Afgelopen week veroorzaakte voorzitter Kurt Beck veel commotie door als wens te verkondigen met steun van Die Linken SPD-topkandidaat Andrea Ypsilanti laten verkiezen als premier van Hessen. Hij kreeg van partijgenoten te horen dat hij de geloofwaardigheid van de SPD op het spel zette. Van die kritiek is nu geen sprake meer.

Tagesspiegel/Sueddeutsche Zeitung 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger