Coalitie lijkt rond in Hessen
Nieuws

Achtergrond - 1 oktober 2008

(1 oktober 2008) De Duitse deelstaat Hessen kan zich opmaken voor een rood-groene regering met een snufje donkerrood. De fracties van SPD en Grünen brachten met steun van Die Linke precies genoeg stemmen bijeen om hun omstreden coalitie te kunnen vormen.

Campagneflyer van Die Linke in Hessen. Afbeelding: www.die-linke-hessen.de Stralend verkondigde Andrea Ypsilanti gistermiddag zelf het nieuws. Dat 41 van haar 42 fractieleden de SPD-lijttrekker in een testronde tot minister-president van Hessen kozen, zal haar flink hebben opgelucht. De negen fractieleden van de Grünen en de zes van Die Linke stemden unaniem voor. Daarmee is het voor Ypsilanti waarschijnlijk dat ze straks met de minimale meerderheid van 56 stemmen daadwerkelijk wordt gekozen.

Met de uitslag is een voorlopig einde gekomen aan de maandenlange regeringscrisis die in de deelstaat uitbrak na de verkiezingen van 27 januari. De christendemocratische CDU van de zittende minister-president Roland Koch verloor toen sterk, terwijl de sociaaldemocraten winst boekten. Beide partijen kwamen uit op precies evenveel zetels: 42.

Een voortzetting van de caolitie tussen CDU en de liberale FDP was door het verlies van de christendemocraten niet meer mogelijk. Die andere traditionele coalitie, tussen SPD en Grünen, had evenmin een meerderheid. Terwijl Koch de SPD paaide om een grote coalitie tussen beide partijen te overwegen, lonkte Ypsilanti openlijk naar Die Linke.

Brug te ver

Voor veel SPD’ers was een coalitie met Die Linke – een partij tenslotte van post-communisten en afvallige sociaaldemocraten – echter een brug te ver. Zo was ook het officiële partijbeleid, hoewel toenmalige voorzitter Kurt Beck juist ook over zijn zwalkende koers met betrekking tot Die Linke is gestruikeld.

Omdat ook de SPD in Hessen niet onverdeeld positief was over Ypsilanti’s idee van een rood-groene regering met gedoogsteun van Die Linke, duurde de impasse voort. Ypsilanti, die in de verkiezingscampagne nog tegen die andere partij op links te hoop was gelopen, wilde haar fractie unaniem achter zich hebben. Die wens heeft ze nu losgelaten. Die ene SPD’er met gewetensbezwaren brengt de meerderheid, hoe minimaal ook, tenslotte niet in gevaar.

Echte werk

Nu de bezwaren tegen de door Die Linke gesteunde rood-groene regering uit de weg lijken, moet het echte werk – de inhoudelijke coalitieonderhandelingen – nog beginnen. Zo luidde althans het droge commentaar van een SPD-fractielid met een toespeling op een eventuele negatieve uitslag van de stemronde: “Het was de vraag of we veel vakantiedagen of veel werk zouden krijgen.”

Vooral Die Grünen wil zich niet al voor de coalitieonderhandelingen gewonnen geven. “Er zijn een heleboel punten waarvan ik nu al kan zeggen dat we erover van mening verschillen,” aldus de Hessische partijvoorzitter Tarek Al-Wazir. Hij noemde bijvoorbeeld de discussie om de uitbreiding van vluchten op het vliegveld van Frankfurt.

In gevaar

In november zullen de onderhandelingen volgens planning afgesloten worden. Dan moet blijken of Ypsilanti ook in de echte stemronde zal overleven. Eén ontevreden fractielid van één van de drie partijen kan de coalitie in gevaar brengen. De CDU acht zich daarom nog niet definitief buiten spel gezet: “Deze stemronde was een farce. Hier werd niet gestemd over inhoudelijke thema’s. Wij zien het allemaal erg gelaten aan.”

Als de 56 Hessische parlementsleden aan de andere kant bij hun stem blijven, komt de relatief nieuwe partij Die Linke voor het eerst – min of meer – aan de macht in een West-Duitse deelstaat. Deze week had de partij al een andere primeur. Angelika Gramkow wordt in Schwerin de eerste burgemeester van de partij in heel Duitsland.

                                                                           ZDFHeute.de / Spiegel Online

Afbeelding:

www.die-linke-hessen.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger