Saarland: Rood-rood-groene coalitie van de baan
Nieuws

Achtergrond - 12 oktober 2009

De Saarlandse Groenen zien niets in een rood-rood-groene coalitie met de SPD en Die Linke in de Duitse deelstaat. De milieupartij gaat nu in onderhandeling met de CDU en FDP. De SPD geeft de naar Saarland teruggekeerde Linke-voorman Oskar Lafontaine de schuld van de Groene ommezwaai.

Saarland: Rood-rood-groene coalitie van de baan
© Hailippe, flickr.com
De Saarlandse Groenen hebben geen vertrouwen in Oskar Lafontaine

Met de terugtrekking van de Groenen komt een voortijdig einde aan de eerste rood-rood-groene regering op deelstaatniveau. Bij de Saarlandse verkiezingen Die Linke met 21,3 procent van de stemmen als grote winnaar uit de bus. Maar een linkse coalitie was door het verlies van de SPD alleen mogelijk met medewerking van de Groenen, die in Saarland een sleutelpositie vervullen. Ook de CDU en FDP dongen naar de hand van de Groenen om zo een meerderheid te bereiken.

‘Geen vertrouwen in Lafontaine’

 Sinds de Saarlandse verkiezingen in augustus leek de deelstaat op een linkse coalitie af te stevenen. Maar de terugkeer uit de landelijke politiek van Linke-voorman Oskar Lafontaine schrikte de milieupartij af. De Saarlandse partijvoorzitter van de milieupartij Hubert Ulrich verklaarde zondagavond “geen vertrouwen te hebben in Lafontaine”. Volgens Ulrich staat Lafontaine daarom “aan de wieg van een coalitie met de christendemocraten en liberalen”.

De geboren Saarlander Lafontaine verklaarde afgelopen vrijdag de landelijke politiek de rug toe te keren.Hij keerde daarop terug naar Saarland om daar een rood-rood-groene deelstaatregering van de grond te krijgen. De socialist was naast zijn landelijke functies voor Die Linke ook lijsttrekker voor de partij in Saarland. Ook was Lafontaine jarenlang ministerpresident in de deelstaat namens de SPD.

‘Kiezersbedrog’

 Lafontaine reageerde maandag woedend op de afwijzing van de Groenen. Door te kiezen voor de zogenoemde Jamaica-coalitie met de CDU en FDP, plegen de Groenen “kiezersbedrog”, aldus de 66-jarige socialist.

De SPD ziet Lafontaine zelf als de hoofdverantwoordelijke voor de mislukte linkse coalitie-onderhandelingen. “Door zijn terugkeer helpt hij een uitgerangeerde ministerpresident (Peter Müller van de CDU, red.) weer in het zadel”, stelt de vice-partijvoorzitter van de sociaaldemocraten Andrea Nahles.

Brandenburg

In Brandenburg lijken de SPD en Die Linke wel samen een regering te gaan vormen. Hiermee lossen de socialisten na tien jaar de CDU af als coalitiepartner in de Oost-Duitse deelstaat.

De rood-rode coalitie werd mogelijk nadat de onderhandelaar van Die Linke, Kerstin Kaiser, afzag van een ministerspost in de nieuw te vormen Brandenburgse regering. Haar aanstelling lag bij de SPD gevoelig omdat Kaiser informant is geweest voor de Oost-Duitse veiligheidsdienst, de Stasi.

 Spiegel Online / Heute.de / Frankfurter Rundschau Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger