Müntefering verdedigt echtgenote Schröder
Nieuws

Achtergrond - 30 januari 2007

(30 januari 2007) Doris Schröder-Köpf, echtgenote van ex-kanselier Gerhard Schröder (SPD), heeft haar man niet aangezet tot het afdwingen van vervroegde verkiezingen in 2005. Dat zei Franz Müntefering gisteren in een rechtszaak tegen het tijdschrift Stern.

Schröder-Köpf had een rechtszaak aangespannen tegen weekblad Stern vanwege het eind juni 2005 verschenen artikel “Der Doris-Faktor”. Daarin beweerde het tijdschrift dat het idee voor vervroegde verkiezingen en het stellen van de vertrouwensvraag afkomstig was van Schröder-Köpf. Schröders echtgenote zou het idee al in maart 2005 geopperd hebben in een gesprek met haar man en de toenmalige SPD-voorzitter Franz Müntefering in Hannover.

Mevrouw Schröder sprak de beweringen van Stern ten stelligste tegen en eiste rectificatie. Ze won het proces vorig jaar in eerste instantie, maar Gruner + Jahr, de uitgeverij van Stern, ging in hoger beroep. Voor het hoger beroep, dat gisteren in Hamburg diende, riep Schröder-Köpf Müntefering op als getuige.

De tegenwoordige vice-kanselier en minister voor Werkgelegenheid zei zich niet te kunnen herinneren ooit in aanwezigheid van Schröder-Köpf over vervroegde verkiezingen te hebben gesproken. Als ietwat schimmig bewijs diende onder andere Münteferings zakelijke agenda. Daarin stond niets over een bezoek aan Hannover in maart 2005. Op de vraag van de advocaat van Gruner + Jahr, of Müntefering dan niet privé naar Hannover kan zijn gegaan, buiten zijn agenda om, antwoordde Müntefering: “Ik rij niet privé naar Hannover”. De doorgewinterde sociaaldemocraat zegt namelijk helemaal geen auto te hebben.

Müntefering zei verder dat het idee voor vervroegde verkiezingen slechts door twee mensen besproken is: door hem en Gerhard Schröder. Zelfs Joschka Fischer was in eerste instantie niet op de hoogte. “We wisten dat het om een explosief onderwerp ging. We hadden gesprekken onder vier ogen afgesproken”, aldus Müntefering.

Gerhard Schröder riep na enkele voor de SPD desastreus verlopen deelstaatverkiezingen in 2005 op tot nieuwe verkiezingen. Om deze af te dwingen stelde de kanselier op 1 juli 2005 in de Bondsdag de vertrouwensvraag. Zijn opzet slaagde: een meerderheid stemde tegen de kanselier en maakte zo de weg vrij voor nieuwe verkiezingen.

Hoewel de actie van Schröder ongrondwettelijk was, gaf bondspresident Horst Köhler toch toestemming voor vervroegde verkiezingen. De verkiezingen resulteerden uiteindelijk in een krappe overwinning voor de CDU/CSU en het einde van het bondskanselierschap van Gerhard Schröder.

Overigens is het niet de eerste keer dat de Schröders een rechtszaak aanspannen. In 2002 daagde Gerhard Schröder bijvoorbeeld het Duitse persagentschap DDP voor het gerecht vanwege de bewering dat de kanselier zijn haar had geverfd. Schröder sprak er schande van en zei slechts een kleurverstevigende shampoo te hebben gebruikt. De rechter stelde hem in het gelijk.

De uitspraak in de zaak Schröder-Köpf versus Stern volgt op 13 februari.

Spiegel Online 
Münte zerstört den Doris-Mythos

Die Welt
Müntefering, der Doris-Faktor und ein ziemlich kurioser Rechtsstreit

Süddeutsche Zeitung 
Doris war’ s nicht, sagt Münte

Wil je meer weten over de verkiezingen van 2005? Bekijk ook eens ons dossier!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger