Loopt FDP kleerscheuren op?

Achtergrond - 14 september 2006

(18 september 2002) Vier dagen voor de Bondsdagverkiezingen heeft kanselierskandidaat Edmund Stoiber (CDU/CSU) zijn voorkeur uitgesproken voor een coalitie met de FDP. De liberalen dreigen echter averij op te lopen door het optreden van hun eigen vice-voorzitter, Jürgen W. Möllemann. Ondertussen tonen de peilingen aan dat de winnaar van de verkiezingen nauwelijks valt te voorspellen.

In een interview met het tijdschrift Stern heeft Stoiber laten weten de komende vier jaar een coalitie te willen vormen met de FDP. Hoewel dit de eerste keer is dat hij openlijk zijn voorkeur voor een regeringspartner uitspreekt, komt zijn verklaring niet als een volslagen verassing: sinds Stoiber een samenwerking met de SPD heeft uitgesloten, zijn de liberalen feitelijk de enige mogelijke coalitiepartner voor de christen-democraten. De FDP heeft inmiddels echter laten weten voor de verkiezingen geen uitspraken te doen over eventuele coalitiepartners.

Bovendien zal de partij nog haar uiterste best moeten doen om aanstaande zondag geen kostbare stemmen te verliezen, na het optreden van haar vice-voorzitter, Jürgen W. Möllemann. Hij heeft voor opschudding gezorgd door in een verkiezingsfolder voor de deelstaat Noordrijn-Westfalen de vice-voorzitter van de Joodse Raad, Michel Friedman, ervan te beschuldigen hem af te schilderen als een antisemiet. Dit is hem op kritiek komen te staan van de lijsttrekker van de FDP, Guido Westerwelle. Deze heeft zich van Möllemann gedistantieerd en heeft laten weten meer belang te hechten aan thema's als belasting, onderwijs en de arbeidsmarkt.

Het optreden van Möllemann komt voor de FDP op een bijzonder ongunstig moment. De partij heeft een paar dagen geleden reeds haar oorspronkelijke doel voor de verkiezingen, het behalen van achttien procent van de stemmen, moeten loslaten ten gunste van het minder ambitieuze plan om tenminste groter te worden dan regeringspartij Die Grünen; nu dreigt daar dus de recente ophef overheen te komen. Het is bovendien niet de eerste keer dat Möllemann van zich doet spreken: in mei veroorzaakte hij opschudding door Friedman te beschuldigen van een 'hatelijke houding die antisemitisme bevordert'. De FDP werd toen populisme verweten. Deze kwestie leek weggeëbd, tot Möllemann haar vier dagen voor de verkiezingen weer op de agenda zette.

Terwijl de FDP dus haar best doet om haar derde plaats in de peilingen niet kwijt te raken door de actie van Möllemann, voeren de SPD en de CDU/CSU een verbeten gevecht om de winst. De meest recente peilingen tonen aan dat de volkspartijen in een nek-aan-nek-race zijn verwikkeld. Hoewel de SPD inmiddels weer een fractie van haar verrassende voorsprong van een paar dagen geleden ingeleverd lijkt te hebben, staat zij in de meeste peilingen nog voor. Zowel SPD als CDU/CSU zouden op iets minder dan veertig procent van de stemmen kunnen rekenen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Hier Schröder, da Stoiber vorn
SPD und Union gleichauf

Der Spiegel
Möllemann verspielt Minister-Chancen 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger