'Stoiber is net op tijd opgestapt'
Heinrich Oberreuter over de crisis bij de CSU

Achtergrond - 19 januari 2007

(19 januari 2007) De Beierse minister-president Edmund Stoiber heeft nog net op tijd zijn vertrek aangekondigd, meent CSU-kenner en politiek commentator Heinrich Oberreuter. Langer had de christendemocraat niet moeten wachten.

Een aanleiding voor Stoibers val was de wens tot verjonging van de CSU, het verlangen naar nieuwe gezichten. Beckstein, Huber en Seehofer zij nu niet bepaald nieuw.

“Door de tv-democratie heeft elk gezicht een beperkte houdbaarheidsdatum gekregen en dat was tot op zekere hoogte ook Stoibers probleem. De partijtop krijgt wel degelijk nieuwe gezichten, zij dat deze niet zo jong zijn. Ik ga er vanuit dat dit de opstelling tot de verkiezingen van 2013 is. Wat zeker anders zal worden is de manier waarop de minister-president communiceert. Een klacht aan Stoibers adres was altijd dat hij zijn wensen gewoon doordrukte. De komende premier zal zich toegankelijker opstellen.”

De machtsstrijd heeft de CSU verzwakt. Heeft dit gevolgen voor de regering van kanselier Merkel?

“De media roepen allemaal dat de CSU verzwakt is. Ik zie dat helemaal niet zo. De partij was de afgelopen weken erg met zichzelf bezig, maar dat houdt zeker geen verzwakking in. Het politieke bedrijf lag bovendien stil vanwege het kerstreces.

Dat de grote coalitie minder goed zal functioneren dan zij nu al doet, zie ik niet gebeuren. Ik denk dat de CDU nu meer dan ooit beseft dat de stemmen van de CSU van levensbelang zijn. Zonder de CSU haalt de partij van Merkel niet meer dan 25 procent. Ze heeft de stemmen uit Beieren hard nodig om groter te blijven dan de SPD.”

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.        

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger