'Sonnenallee' - Leander Haußman
DDR in beeld: leven in de DDR (retrospectief)

Achtergrond - 1 november 2004

De film 'Sonnenallee' beschrijft de jeugd van een groep vrienden in de DDR in de jaren zeventig. Het bijzondere aan de Sonnenallee, de straat waarin zij wonen, is dat het ene deel in West- en het andere deel in Oost-Berlijn ligt. De vrienden zijn eigenlijk weinig bezig met wat er zich aan de andere kant van de Muur afspeelt. Er gebeurt immers genoeg in hun eigen levens.

Michael (Micha) Ehrenreich, de hoofdpersoon van de film, is verliefd op Miriam, het mooiste meisje van de wijk. Micha's vriend Wuschel is minder bezig met meisjes. Zijn grote liefde is de muziek. Hij doet alles om aan een verboden plaat van de Rolling Stones te komen. De rebelse Mario krijgt een relatie met de door het existentialisme gefascineerde Sabrina. Beiden hebben veel kritiek op de DDR en weigeren om zich in hun eigen levens aan de regels van het regime aan te passen.

De vrienden uit de Sonnenallee, die niet veel anders zijn dan jongeren in West-Duitsland, worden echter steeds weer geconfronteerd met de werkelijkheid van de DDR-maatschappij. Het DDR-systeem en het machtige controleapparaat valt moeilijk te omzeilen. Iedereen is een potentiële overloper, en van school tot huis worden de burgers onder toezicht gehouden.

Bijzonderheden

De film trok meer dan 2,5 miljoen bezoekers in Duitsland. Tegelijkertijd met de film schreef Thomas Brussig het boek 'Sonnenallee' (Verlag Volk und Welt GmbH, Berlin; 1999). De film was eerder af dan het boek en is een samenwerking van Leander Haußman met Thomas Brussig en Klaus Boje (producent).

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger