
Podcast: Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst
Podcastserie 'DIA ontmoet...'
Achtergrond - 19 mei 2020
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
De gerenommeerde Duitse kunsthistoricus Andreas Blühm is directeur van het Groninger Museum. In deze podcast vertelt hij over Oost-Duitse kunst, zijn eigen ervaringen met de DDR en over Nederlands-Duitse cultuurverschillen.
Voordat hij in 2012 naar het Groninger Museum kwam, was Blühm onder meer hoofd presentatie van het Van Gogh Museum in Amsterdam (1993-2005) en directeur van het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen, een van de grootste klassieke Gemäldegalerien van Duitsland (2005-2012). In 2015 baarde hij opzien door de tentoonstelling over David Bowie van het Victoria & Albert Museum in Londen naar Groningen te halen. Het werd de succesvolste tentoonstelling van het Groninger Museum van de afgelopen jaren.
Omdat Duitsland dit jaar de 30e verjaardag van de eenwording viert, spreekt Duitslandweb-redacteur Marja Verburg in de podcastserie 'DIA ontmoet...' met Andreas Blühm over Oost-Duitse kunst en hoe daar 30 jaar na het einde van de DDR naar wordt gekeken. Blühm vertelt ook over zijn eigen ervaringen met de DDR en hij geeft zijn visie op de kunst- en cultuurverschillen tussen Nederland en Duitsland. Het gesprek is opgenomen op 12 maart 2020, maar kon vanwege de coronacrisis pas nu worden gepubliceerd.
Lees meer:
Een nieuwe omgang met het koloniale verleden
De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.
'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'
Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.

Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.

Erpenbeck: ‘Het beste aan de DDR was de hoop’
Met ‘Kairos’ wil schrijfster Jenny Erpenbeck haar DDR-herinneringen vastleggen.
Reacties
Aufschlussreich!