Duitslandweb logo Duitslandweb

Pergamonmuseum Berlijn komende jaren gesloten

Kort nieuws - 29 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het populaire Pergamonmuseum op de Museumsinsel in hartje Berlijn gaat vanaf oktober dicht voor een omvangrijke renovatie. Pas over vier jaar, in 2027, opent een deel van het museum weer, een ander deel blijft gesloten tot 2037. 

Het enorme museum, dat bestaat uit vijf gebouwen, is in 1999 door de Unesco aangewezen als werelderfgoed. Het is gebouwd tussen 1910 en 1930. De gebouwen raakten beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en die schade is nog steeds niet helemaal hersteld. In de periode van de DDR werden de gebouwen slecht onderhouden. Daarom zijn er nu veel vochtproblemen en de elektrische installatie is ernstig verouderd, laat het museum weten. Ook wordt een vierde vleugel gebouwd en wordt het museum verbonden met andere musea op het museumeiland.

De renovatie is al in 2013 begonnen en zeer complex door de enorme objecten, zoals het Pergamonaltaar uit de 2e eeuw voor Christus. Dit pronkstuk van het museum is vanaf 2027 weer te bezoeken. Dat het museum helemaal sluit is onverwacht. In eerdere plannen zou steeds een deel van het museum open blijven voor bezoekers. De verbouwing en renovatie zullen uiteindelijk waarschijnlijk meer dan een miljard euro kosten.

Tijdens de sluiting zal een deel van de werken te zien zijn op een andere locatie, nabij de Museumsinsel, waar ook nu al een 360 graden panorama is te zien van de bouwwerken. Ook worden werken in bruikleen gegeven aan andere musea of gerestaureerd. Lees meer Der Spiegel en in het persbericht van het Pergamonmuseum

 

 

Reacties

- 5 februari 2024 01:07

Wat een zielige reactie zeg, (scheldwoord door redactie verwijderd). Het Pergamonaltaar is kunstroof dat is begaan door een Duitse ingenieur in 1871, en niet zoals het wordt beweerd in 1878. Kunstroof hoort teruggeven te worden, omdat het van oorsprong niet van jou (Duitsland) is maar van het plaats Bergama ( Pergamon) in Turkije.

Aangepast door een administrator op 2024-02-06 10:02:48

Reageer
Harold Tromp - 29 oktober 2023 07:57

Ze kunnen beter het museum sluiten en de historische kunstwerken teruggeven aan Turkije waar het thuis hoort

Reageer
Julius Harold Tromp - 30 november 2023 19:24

Als het niet naar Berlijn was gekomen had het al lang in kleine stukjes op de zwarte markt verpatst geweest!

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger