Duitslandweb logo Duitslandweb

Tientallen kunststukken in Berlijnse musea besmeurd

Kort nieuws - 21 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de Dag van de Duitse Eenheid, die op 3 oktober werd gevierd, zijn in Berlijn tientallen kunststukken in verschillende musea beschadigd. De stukken zijn volgens Duitse media met een olieachtige vloeistof besmeurd. Wie er achter de actie zit, is nog onbekend.

Minstens zeventig kunstwerken en artefacten van onder andere het Pergamonmuseum, het Neues Museum en de Alte Nationalgalerie zijn op 3 oktober beschadigd, melden Deutschlandfunk en Die Zeit. Het gaat onder meer om Egyptische sarcofagen, stenen sculpturen en 19e eeuwse schilderijen. Duitse media spreken van een van de grootste kunstvernielingen in het naoorlogse Duitsland.

Tot op heden hebben de autoriteiten niet over de vernielingen bericht en ook andere musea werden niet ingelicht. Inmiddels hebben woordvoerders van de stichting Preußischer Kulturbesitz en de Berlijnse politie de mediaberichten bevestigd. 

Wie er achter de beschadigingen zit, is nog onbekend, maar volgens Deutschlandfunk en Die Zeit zou bekend complotdenker en voormalig veganistisch chef-kok Attila Hildmann een rol kunnen hebben gespeeld. Hij heeft volgens Die Zeit in de afgelopen maanden via social media berichten verspreid over de 'troon van Satan' die zich in het Pergamonmuseum zou bevinden, en dat het museum het centrum van de 'globale satanistenscene en coronacriminelen' zou zijn. Volgens Hildmann worden er in het museum mensenoffers gebracht en kinderen misbruikt. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger