Duitslandweb logo Duitslandweb

Groot deel gestolen juwelen uit Grünes Gewölbe terecht

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Drie jaar na de spectaculaire inbraak in het museum Grüne Gewölbe in Dresden, de barokke schatkamer van het slot van de oude Saksische vorsten, is een groot deel van de gestolen juwelen en diamanten weer terecht. 

Uit het Grüne Gewölbe werden in november 2019 gouden juwelen, diamanten en briljanten uit de 18e eeuw ter waarde van ruim 100 miljoen euro meegenomen. In Berlijn zijn daarvan nu 31 onderdelen teruggevonden, maakten politie en justitie zaterdag bekend. Daarmee is het grootste deel van de buit terecht. De kostbaarheden zijn inmiddels overgebracht naar Dresden, waar ze verder worden onderzocht. 

De vondst kwam als een grote verrassing. Veel kunstexperts gingen ervan uit dat de sieraden waren gedemonteerd, omgesmolten of verkocht op de zwarte markt. Bij de roof leek het de inbrekers vooral om de diamanten te gaan: uit bewakingsbeelden bleek dat ze in grote haast juwelen weggristen uit de kapotgeslagen vitrines, waarbij meerdere objecten beschadigd raakten. Ook leken ze er niet op te hebben gerekend dat een deel van de schatten zat vastgepind.

Voorafgaand aan de vondst heeft de Duitse justitie gesprekken gevoerd met de advocaten van de verdachten van de inbraak. Sinds begin dit jaar loopt in Dresden een proces tegen zes mannen uit Berlijn, allemaal met de Duitse nationaliteit, van wie een deel behoort tot de beruchte criminele familieclan Remmo. Duitse media vermoeden dat justitie een deal heeft gesloten, waardoor de kostbaarheden boven water kwamen. Lees meer bij FAZ.net en MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer

Bergen verzetten in papier

Bergen verzetten in papier

De Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich heeft een fascinatie voor landkaarten en bergen. Haar werk is nu te zien in Museum Panorama Mesdag.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger