Duitslandweb logo Duitslandweb

Groot deel gestolen juwelen uit Grünes Gewölbe terecht

Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Drie jaar na de spectaculaire inbraak in het museum Grüne Gewölbe in Dresden, de barokke schatkamer van het slot van de oude Saksische vorsten, is een groot deel van de gestolen juwelen en diamanten weer terecht. 

Uit het Grüne Gewölbe werden in november 2019 gouden juwelen, diamanten en briljanten uit de 18e eeuw ter waarde van ruim 100 miljoen euro meegenomen. In Berlijn zijn daarvan nu 31 onderdelen teruggevonden, maakten politie en justitie zaterdag bekend. Daarmee is het grootste deel van de buit terecht. De kostbaarheden zijn inmiddels overgebracht naar Dresden, waar ze verder worden onderzocht. 

De vondst kwam als een grote verrassing. Veel kunstexperts gingen ervan uit dat de sieraden waren gedemonteerd, omgesmolten of verkocht op de zwarte markt. Bij de roof leek het de inbrekers vooral om de diamanten te gaan: uit bewakingsbeelden bleek dat ze in grote haast juwelen weggristen uit de kapotgeslagen vitrines, waarbij meerdere objecten beschadigd raakten. Ook leken ze er niet op te hebben gerekend dat een deel van de schatten zat vastgepind.

Voorafgaand aan de vondst heeft de Duitse justitie gesprekken gevoerd met de advocaten van de verdachten van de inbraak. Sinds begin dit jaar loopt in Dresden een proces tegen zes mannen uit Berlijn, allemaal met de Duitse nationaliteit, van wie een deel behoort tot de beruchte criminele familieclan Remmo. Duitse media vermoeden dat justitie een deal heeft gesloten, waardoor de kostbaarheden boven water kwamen. Lees meer bij FAZ.net en MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger