Typisch Hamburg?
Op zoek naar een beroemde Hamburger

Achtergrond - 1 april 2006

Je hebt Hamburg gezien en thuis wil je duidelijk showen: hier ben ik geweest. Dit laat je dan zien door middel van foto’s, bonnetjes, (modder-)vlekken op kleding en natuurlijk souvenirs. Toch blijft het lastig om te bepalen of iets typisch Hamburgs is.

Omdat we ontzettende honger hadden en tijdens de winkelwedstrijd ook onze lunch moesten kopen, kwamen we aan bij een bakkerij. Hier vonden we een typisch Hamburgse lekkernij, namelijk het Franzbrötchen. Dat verwacht je natuurlijk niet dat iets wat er als een croissant uitziet en Frans in zijn naam heeft echt Hamburgs is. Toch was het broodje dat overal te koop is en heel geliefd in heel Hamburg (ook onze Nederlandse consul vond het erg lekker).

Er was een Mac Donalds dichtbij en we overwogen nog heel even om een hamburger te kopen en die te fotograferen. Helaas, de jury was streng, en bij de regels stond dus duidelijk: een inwoner uit Hamburg. Nu dus, nog steeds een beetje hongerig, op naar dé beroemde Hamburger. We mochten hem meenemen, of een foto van hem laten zien. De eerste beroemde Hamburger waar we op kwamen was natuurlijk dé Hummel. Onze gids had vol trots dit mannetje al in diverse uitvoeringen laten zien en nu konden we hem uitgebreid fotograferen.

Dit was natuurlijk niet ontzettend origineel en omdat Hamburg vast wel meer helden had, besloten Pamela en ik om verder te zoek naar een Hamburger met naam (terwijl Nadja en Folke verder gingen zoeken naar een cadeautje voor de consul). De gids had ook verteld over Otto von Bismarck (1815 - 1898), die een grote rol heeft gespeeld bij het verenigen van alle Duitse staten tot één rijk. De man van een souvenirs-shop aan de Rathausmarkt, vertelde mij dat het standbeeld van Bismarck verderop stond, maar helaas, na een kwartier zoeken, niet gevonden!!! Dus verder gezocht in het Rathaus. Maar helaas, ook in het stadhuis zelf was nergens zijn beeld te bekennen. “Hier zijn alleen beelden van mensen die écht iets voor Hamburg betekend hebben” zei een gids.

Dit betekende dus dat er ook andere helden bestonden die op de pilaren stonden gegraveerd. Ik wist niet precies wie die helden allemaal waren en de namen zeiden mij niks. Gelukkig was er in het stadhuis een heel aardig echtpaar dat mij wilde helpen met zoeken naar een beroemde Hamburger. Het bleek dat in de pilaren allemaal bekende Hamburgers stonden gegroefd en zo vond ik uiteindelijk twee beroemde componisten en een natuurkundige die wereldberoemd zijn geworden.

De eerste was de componist, dirigent en pianist Brahms (1833 –1897). Johannes Brahms was geboren in Hamburg en had zo veel talent dat hij gratis les kreeg van Eduard Marxsen, de beste pianoleraar van Hamburg. Brahms, toen ongeveer dertien jaar, moest om zijn ouders te steunen in hun voortdurende strijd tegen de armoede populaire muziek spelen in bars en bordelen. Hij las tijdens het pianospelen gedichten van onder meer Novalis en Hölderlin om te ontsnappen aan het werk dat hij maar vervelend vond. Op zijn vijftiende begon hij volksliedjes te verzamelen en te bewerken en in 1851 had hij zijn eerste werk geschreven: het Scherzo in es-klein (opus 4). In 1853 ging Brahms samen met de Hongaarse violist Eduard Reményi op tournee, waar hij in Düsseldorf Robert en Clara Schumann ontmoette. De vriendschap die ze sloten, was er een voor het leven. Dankzij de lovende kritiek van de zeer bekende Robert Schumann was Brahms' naam gemaakt. Zie hier meer informatie over Brahms.

Daarna kwamen we de bekende componist Mendelssohn tegen. Ik was zo blij dat ik ook maar meteen die meneer op de foto heb genomen, want voor mij was hij nu ook beroemd geworden in Hamburg. Felix Mendelssohn werd ook geboren in Hamburg in een rijke protestants-joodse familie. Zijn vader was bankier en zijn grootvader filosoof. In 1812 verhuisde de familie naar Berlijn. Op zesjarige leeftijd kreeg hij pianoles van zijn moeder en op zevenjarige leeftijd van Marie Bigot in Parijs. Op negenjarige leeftijd trad hij op in een openbaar kamerconcert en voordat hij dertien was, had hij al verschillende composities op zijn naam. Op vijftienjarige leeftijd componeerde hij zijn eerste symfonie. Zie hier meer informatie over Mendelssohn.

Later zagen we de natuurkundige Hertz, die verscholen was achter de zoveelste pilaar. Heinrich Hertz (1857-1894), ook geboren in Hamburg, was heel slim op school in zowel talen als exacte vakken. Hij studeerde in Dresden, Berlijn en München. Later, in 1883, kreeg hij een baan als lector in de theoretische natuurkunde aan de universiteit van Kiel, en in 1889 werd hij hoogleraar te Bonn. Naar hem is de eenheid van frequentie (hertz) genoemd. Ook is hij bekend als experimenteel grondlegger van de radiotelegrafie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer helden en beroemdheden in Hamburg, maar dit zijn toch wel de bekendste. De zoektocht was afgelopen en nadat ik Pamela, Nadja en Folke had ontmoet, liepen we terug naar het station. De winkelwedstrijd was afgelopen en nu was het ter beoordeling aan de consul-generaal en zijn assistente. Het was natuurlijk moeilijk kiezen, want de andere groep was (ook!) erg origineel en ik denk dat we beide best veel moeite hadden gedaan om alles te kopen.

Omdat het regende, hadden wij als souvenir een paraplu gekocht, met foto’s van de stad erop. De andere groep bekeek de reis iets vrolijker en zorgde voor Hamburgse schlagermuziek: In Hamburg sind die Nächte lang. Verder hadden zij Duitse ‘kiezelstenen’ gevonden (heerlijk op de lege maag!) en wij het Hamburgse Franz-broodje. Deze twee onderdelen hadden wij gewonnen. Ook zij hadden een foto van de Hummel, maar Schade, wij konden die niet meer op tijd laten afdrukken dus hadden we een kaart gekocht.

Hierop verloren we en ook op de prachtige gids die ze over Nederland hadden gekocht (de consul-generaal vond dat je als consul toch wel Duits moet kunnen begrijpen en spreken..). Zo eindigde de wedstrijd gelijk, maar omdat Florianne in dit opzicht genadeloos was moést de andere groep toch winnen (strategische aanpak, Jihan :P)!! Helaas, maar ik denk dat we met z’n allen toch nog veel leuke avonden zullen hebben met al de (andere) souvenirs die we gekocht hadden en in Hamburg zijn die avonden lang!!

Bron beroemde Hamburgers:www.wikipedia.org

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger