De grootste bouwput van Duitsland
HafenCity - De toekomst van Hamburg

Achtergrond - 1 april 2006

In het zuiden van Hamburg ligt een gigantische bouwput – de HafenCity. Hier ontstaat binnen de volgende 20 jaar een geheel nieuw deel van de stad. Het voormalige haven-, opslag- en industrieterrein krijgt nu een nieuwe bestemming. Namelijk als nieuw stadsdeel, met als functies zowel wonen als werken, cultuur en vermaak.

Het gebied van de HafenCity ligt in het zuiden van de stad Hamburg en grenst aan de historische Speicherstadt. Dat zijn de oude opslagruimtes van de Hamburger haven, die nu voornamelijk door tapijthandelaren gebruikt worden. De verschillende bouwplaatsen in de HafenCity hebben voor een groot deel al een bestemming gekregen. Zo hebben grote bedrijven zoals China Shipping er hun kantoorruimtes gebouwd, of zijn ze van plan dat te gaan doen. Andere grote en kleinere bedrijven zullen hun voorbeeld volgen. Woningbouwcoöperaties hebben de opdracht gegeven er huurwoningen te gaan bouwen en weer andere bedrijven willen er koopwoningen bouwen. Daarnaast komen er restaurants, een nieuwe school en een bijzonder maritiem museum.

Cruisecenter
In het zuidwesten van de HafenCity zal bovenop een oud pakhuis een speciale glazen koepel worden gebouwd. Het resultaat zal een fenomenaal nieuw operahuis worden, de zogenoemde Elbphilharmonie.  In het westen van de HafenCity zijn tenslotte gebouwen gepland voor de op 1 januari 2006 gestichte HafenCity Universität Hamburg , de universiteit voor architectuur en ruimtelijke ontwikkeling. Studierichtingen op deze nieuwe universiteit zijn bijvoorbeeld: architectuur, stedenplanning en ruimtelijke ontwikkeling. Dit past natuurlijk bijzonder goed bij de omgeving die rondom de universiteit zal ontstaan. Ook een toekomstige samenwerking met Nederlandse instellingen is niet uit te sluiten, aangezien Nederland een bijzondere interesse in stedenplanning en ruimtelijke ontwikkeling heeft.

Kaart van de HafenCity

Deze kaart geeft een goede indruk van het al bestaande en het toekomstige deel van de stad.

* De roodgekleurde gebouwen zijn al gebouwd en verkocht of zijn in aanbouw.
* De oranje gebouwen zijn al gepland maar moeten nog worden gebouwd.
* De groene gebouwen moeten nog gepland worden.

Twintig lange jaren

Het is de verwachting dat in het jaar 2027 de laatste gebouwen klaar zullen zijn. Men moet zich namelijk realiseren wat voor een gigantisch project de HafenCity is. Binnen 25 jaar zal er woonruimte voor 10 tot 15 duizend mensen worden gerealiseerd en kantoren met bijna 40 duizend arbeidsplaatsen gebouwd.

Kaffee und Kuchen

De HafenCity is de toekomst van Hamburg. Op dit moment ligt die toekomst helaas nog vrij ver van de werkelijkheid af. Als men namelijk vanaf het metrostation Baumwall door de historische Speicherstadt en de al bestaande HafenCity naar het Viewpoint loopt, dan is er weinig te zien behalve een paar grote bouwputten, een al gereed zijnde straat en wat bomen langs de weg. In het infocenter in het Kesselhaus is echter al veel meer informatie aanwezig en kan men zich onder het genot van de in Duitsland zo bekende Kaffee und Kuchen,  dus koffie en taart, al een goede indruk verschaffen hoe de HafenCity eruit zal komen te zien.

Door de grote leegte en verlatenheid van de wijk tijdens ons bezoek, misschien mede onder invloed van de voortdurende regen, moet men zich niet laten ontmoedigen, denk ik. Een dergelijk enorm project heeft gewoon tijd nodig om zich te ontwikkelen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger