Duitslandweb logo Duitslandweb

Cabaretiers gaan er met verkiezingen vandoor
Parodieën op verkiezingsstrijd zijn groot succes

Achtergrond - 24 augustus 2009

Parodieën op de verkiezingsstrijd vallen in Duitsland beter in de smaak dan de verkiezingen zelf. Komiek Hape Kerkeling trekt volle bioscoopzalen met zijn alter ego Horst Schlämmer in de film: ‘Isch kandidiere’. Hoofdredacteur Martin Sonneborn van satirisch magazine Titanic heeft zelfs een eigen partij opgericht.

 Kerkeling als Schlämmer. Afb.: dpaKerkelings film ging deze week in première en was direct een grote hit. Zijn type Schlämmer wordt in de Duitse media al vergeleken met Borat, een van de alter ego’s van Sacha Baron Cohen. Schlämmer is een journalist uit de provincie die op een dag besluit mee te doen aan de parlementsverkiezingen omdat hij Bondskanselier wil worden.

Dankzij een slimme mediacampagne – waaraan ook echte politici meewerken, alles voor de publiciteit – wordt Schlämmer in korte tijd razend populair, en dat niet alleen in de film. Een opiniepeiling wees deze week uit dat 18 procent van de Duitsers op Schlämmer zou stemmen als dat zou kunnen. Dat is meer dan de liberale FDP of Die Grünen momenteel in de peilingen krijgen.

Kerkeling is bekend van vele verschillende typetjes en als imitator van koningin Beatrix. Maar daarnaast is hij ook acteur, zanger, regisseur en schrijver. In 2003 deed hij in ‘Ik ben er even niet’ verslag van zijn pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.

'Die Partei' wil de Muur terug

Martin Sonneborn heeft in zijn carrière als hoofdredacteur van satirisch magazine Titanic al voor menig sensatie gezorgd. Zijn ‘omkoopactie’ van FIFA-leden in 2000 werd een regelrecht schandaal. In een fax namens een door hem verzonnen WK-initiatiefgroep beloofde hij hen een “Schwarzwalder koekoeksklok en een picknickmand met bierpul” als ze ervoor zorgden dat Duitsland het WK voetbal van 2006 mocht organiseren.

Een Nieuw-Zeelands FIFA-lid besloot, mede door de fax, zich van stemming te onthouden. Dat gaf uiteindelijk de doorslag en bracht het WK naar Duitsland in plaats van naar Zuid-Afrika.

 Sonneborn en zijn 'Partei'. Afb.: dpaAl in 2004 richtte Sonneborn ‘Die Partei’ op. Dit jaar wilde hij daarmee meedoen aan de Bondsdagverkiezingen, maar in juli besloot de kiescommissie Sonneborns partij officieel van deelname aan de verkiezingen uit te sluiten. Ze vond het initiatief “niet serieus genoeg”. De partij “voor werk, rechtstaat, dierenbescherming, steun aan elites en basisdemocratische initiatieven” heeft als voornaamste doel de Berlijnse Muur weer op te bouwen.

Sonneborn vecht het besluit van de kiescommissie nog steeds aan. Zijn verkiezingsfilm doet het ondertussen goed.

Politieke armoede

Duitse media zien het succes van de grappenmakers als een bewijs van de huidige politieke armoede in Duitsland. “Dat krijg je ervan als het hoogtepunt van de campagne totnogtoe de gestolen dienstwagen van SPD-minister Schmidt is”, aldus een politiek commentator op de ZDF-verkiezingssite.

“Het is niet alleen een neveneffect van de ontevredenheid over onze politici”, schrijft opinieweekblad Die Zeit. “Het is ook het resultaat van verkiezingsthema’s die nooit eerder zo defensief en inwisselbaar waren.”

Afbeeldingen:

 dpa/picture-alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger