Duitslandweb logo Duitslandweb

Casper

Achtergrond - 10 juli 2012

Casper (eigenlijk Benjamin Griffey) wordt op 25 september 1982 in Extertal bij Bielefeld geboren.

Casper
© Wikimedia/ Marius Gösel (2punkt1.de)

Roots

Vlak naar zijn geboorte verhuist zijn familie naar Georgia, USA, waar hij tot zijn elfde blijft wonen. Daarna vlucht zijn moeder met hem weer terug naar Duitsland; ver weg van zijn agressieve vader. De terugkomst in zijn geboorteland valt niet mee. Rap helpt Casper de vreemde taal Duits te leren en zich in Duitsland thuis te voelen. Later verwerkt Casper zijn integratieproblemen in het lied ‘Hin Zur Sonne’.

Style en Records

Casper begint als freestyler, maar in het begin zijn er maar weinig mensen geïnteresseerd in de rapper uit Bielefeld. Dit verandert snel als hij samen met Abroo uit Lemgo en Separate uit Mainz de band Kinder Des Zorns opricht en het succesvolle album ‘Rap Art War’ uit brengt.

Als het trio in 2004 ruzie krijgt en uit elkaar gaat, verlaat Casper voor korte tijd de rap-scene om zich op het genre metalcore te storten. Daar hoort hij echter niet thuis, ontdekt hij. Twee jaar later keert hij terug naar de rap en brengt hij de nieuwe mixtape ‘Die Welt hört auf mich’ uit. Zijn emo-spreekzang vindt veel bijval. Shootingstar Kollegah is erg onder de indruk en vraagt om samenwerking. Op de website MySpace ontstaat een grote Casper-hype.

De pedagogiestudent met de zachte stem en de trieste teksten staat bekend om zijn ‘realness’. Hij is zowel onder studenten als onder gangsterrappers geaccepteerd. Vandaar dat niet alleen Kollegah maar ook anderen met de jonge ster uit Bielefeld muziek willen maken. De Duitse HipHop-producent Shuko zorgt voor de instrumentals voor Caspers solodebut ‘Hin zur Sonne’. Met Prinz Pi, Maeckes en Plan B gaat Casper op Duitslandtour.

Als in 2011 het nieuwe album ‘XOXO’ verschijnt is Casper een van de belangrijkste Duitse rappers. De Amazon charts bevestigen dit. Alleen al met de reserveringen voor ‘XOXO’ scoort Casper hoger dan de directe concurrentie zoals K.I.Z of Bushido. Hij verkoopt zelfs meer albums dan de grote mainstream-artiesten Herbert Grönemeyer of Adele. Critici omschrijven het album als een lyrische en muzikale explosie. Casper lukt het met een persoonlijke insteek de verhalen van een jonge generatie als geheel weer te geven. Hij heeft het over ontwaken, vertrek, dromen, en over problemen die te groot zijn om mee te leven, maar te klein om voor te sterven. Maar niet alleen taalkundig gezien wordt Casper geprezen. Met ‘XOXO’ slaagt hij erin om een groot aantal genres te combineren. Van indiepop en emocore, postrock en drone dome tot HipHop vindt je alle genres terug in Caspers laatste album.

Discographie

2000: ‘Rap Art War’
2006: ‘Die Welt hört auf mich’
2008: ‘Hin zur Sonne’
2011: ‘XOXO’         

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger