Duitslandweb logo Duitslandweb

Azad

Achtergrond - 10 juli 2012

Azad (eigenlijk Azad Azapour) wordt in 1974 geboren. Hij heeft Iranees-Koerdische achtergrond. De vluchteling Azad vindt moeilijk aansluiting in Duitsland. Mede daarom wordt de hiphop-cultuur zijn belangrijkste uitlaatklep.

Azad
© flickr.com/Deve

Zijn muzikale hiphop-roots gaan terug tot het jaar 1988. Dan begint Azad met het maken van muziek. Inmiddels is Azad één van de grote rappers uit Frankfurt am Main. Als producent en labelbaas vervult hij een zeer belangrijke functie in de Duitse HipHop scène.

Style

Azads muziek kenmerkt zich door Engels-, Duits-, en Turkstalige ruige rijmen en harde beats. Zijn teksten zijn zowel controversieel als ook diepgaand. Azad zelf vindt dat zijn muziek “grenzüberschreitender, ungefilterter und roher Hardcore-HipHop” is. Ook aan de turntables bewijst Azad zijn talent. In 1998 wint hij samen met zijn turntablism-team ‘Transformers’ de ‘Da Swing DJ Battle’.

In zijn tracks gaat Azad vaak hard tekeer tegen zijn eigen roots. Desondanks kan hij zich niet losmaken van zijn verleden, omdat hij ook op zoek is naar traditie en zijn wortels. Azad gelooft in God en dit is een van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In raps over maatschappelijke of persoonlijke problemen laat hij regelmatig horen dat hij door zijn geloof hiermee om kan gaan. Azad bewijst gevoel voor humor te hebben door zijn creatieve omgang met taal. Nadat Azad in 2003 vooral Samy Deluxe op zijn album ‘Faust des Nordwestens’ diste, staat hij nu bekend om de beef met Sido.

Records

In mei 2001 verschijnt Azad’s debutalbum ‘Leben’. Azad maakt indruk met zijn minimalistische beats, tot dan toe ongekend harde woordkeus en creatieve rap-technieken. Bovendien getuigt ‘Leben’ van een grote skills-breedte want op het album rapt Azad niet alleen, hij scratcht en produceert het hele album zelf. Het tweede soloalbum ‘Faust des Nordwestens’ ligt in 2003 in de winkels. Hij vestigt zijn naam in de scene door wederom harde battle-raps te presenteren. Bovendien zijn er ook diepgaande melancholieke songs zoals het lied ‘Mein Licht’ dat Azad voor zijn dochtertje schreef.

Hij richt in 2004 zijn eigen sublabel Bozz Music op en publiceert in hetzelfde jaar het gelijknamige album ‘Bozz Music’. Het album komt in de top 10 van de Duitse albumcharts. ‘Bozz Music’ kenmerkt zich door harde street-rap en wederom diepgaande tracks. In 2005 werkt Azad samen met hiphop-collega Kool Savas. Hun album 'One' staat in het MTV- jaaroverzicht van de Duitse top-100 op plaats 46. In 2007 komt Azads zesde album uit: 'Blockschrift', deze plaat verkoopt nog beter dan ´One´. In 2007 scoort Azad zijn eerste nummer 1 hit in Duitsland met 'Prison Break Anthem (Ich glaub an dich)', de Duitse themasong van de populaire Amerikaanse tv-serie 'Prison Break'.

Discografie

2001: ‘Leben’ 
2003: ‘Faust des Nordwestens’
2004: ‘Der Bozz’  
2005: ‘One’ (met Kool Savas)
2006: 'Game Over'
2007: 'Blockschrift'
2009: 'Azphalt Inferno' en 'Assassin'
2010: 'Azphalt Inferno II'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger