Duitslandweb logo Duitslandweb

Hiphop-battle 2013

Achtergrond - 29 augustus 2013

Ook dit najaar staan leerlingen van 13 Nederlandse scholen met hun zelfgeschreven Duitse rap op het podium van de Melkweg. Gezien het grote succes organiseert het Duitsland Instituut in november alweer de 9e editie van de Hiphop-battle

Hiphop-battle 2013
© Christiaan Krop

Deze battle is sinds jaren een unieke en succesvolle formule om scholieren op een laagdrempelige manier enthousiast voor de Duitse taal te maken.

De leerlingen uit 3 en 4 VMBO en HAVO schrijven ter voorbereiding op dit festival tijdens hun lessen Duits en muziek een eigen rap in het Duits bij het thema ‘Ich’. Na een interne competitie vaardigt elke school de beste rapgroep af naar de Hiphop-battle. Daar werken de leerlingen onder leiding van de Duitse professionele rappers van de groep Nichts zu verliern in workshops verder aan hun teksten en presentaties.

Na de workshops staan de leerlingen met hun act op het beroemde podium van de Amsterdamse Melkweg. Een jury bepaalt wie beste rapgroep is. Deze wint naast een grote beker een driedaagse reis naar Berlijn, aangeboden door Amstel House Berlin en en een studio-opname van de rap.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Florianne van Hasselt van het Duitsland Instituut (f.t.vanhasselt@uva.nl / 020 5253688).

Reacties van docenten  
“Het project verenigt alle vaardigheden in zich: leesvaardigheid (wat staat er nou precies in die rapteksten?), luistervaardigheid (kun je verstaan wat de rappers zeggen?), schrijfvaardigheid (zelf een rap schrijven) en spreekvaardigheid (je moet rappen, maar op de Hiphop-scholierendag moet je ook communiceren met de Duitse workshopleiders). Ergo: zinvol project, tot volgend jaar!”

“Het staat dichterbij de leerlingen en het voelt veel meer als hun ‘eigen’ project. Dat stimuleert veel meer en ze zijn bereid er hard voor te werken.” “De leerlingen maken kennis met de taal op een manier die dicht bij hun belevingswereld staat. Ze oefenen (bijna zonder dat ze het doorhebben) hun vaardigheden. Ze zien dat Nederlanders en Duitsers helemaal niet zo verschillend zijn.”

“Het is een manier om ook degenen voor de taal te interesseren, die anders niet echt geïnteresseerd zijn.”

“Een extra stimulans om over de drempel heen te komen qua spreekvaardigheid. Je kunt het vak nog leuker neerzetten!”

"Het is erg goed voor hun Duits, zo wordt Duits nog eens leuk."

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Duitse Ambassade in Den Haag en Amstelhouse Berlin.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger