Duitslandweb logo Duitslandweb

Eko Fresh

Achtergrond - 10 juli 2012

Eko Fresh wordt op 3 september 1983 in Keulen geboren, zijn ouders zijn beide Turks. Eko kent zijn vader niet en wordt door zijn moeder opgevoed. Hij brengt zijn jeugd in Mönchengladbach door.

Eko Fresh
© wikipedia.de/Smalltown Boy

Eko begint op zijn vijftiende met rappen. Op zijn zeventiende verjaardag organiseert hij een party waarvoor hij ook zijn idool Kool Savas uitnodigt. Eko rapt voor Savas die onder de indruk is van zijn skills en een samenwerking is geboren. Vanaf 2002 is hij succesvol met Kool Savas, maar in 2003 breekt hij met hem. In 2003 én 2004 wordt hij door het Duitse hiphop magazine ‘Juice’ uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar. Eko woont samen met zijn vriendin, en collega-rapper, Valezka in Keulen.

Style

Niet iedereen is even enthousiast over de skills en het imago van Eko. Sommigen vinden hem te commercieel en beweren dat zijn muziek te veel op pop lijkt. Anderen zien in Eko hét muziektalent bij uitstek. Pop of geen pop, Eko is wel succesvol. Zijn tracks staan bekend om de hooks die blijven hangen. Daarbij rap-zingt Eko meer dan andere hiphoppers.

Zijn derde album ‘Dünya Dönüyor’ kenmerkt zich door buitengewone beats en een oriëntaalse sfeer. Eko laat op dit album ook zijn melancholieke en humoristische kant zien. Bovendien wil hij met dit project andere gastarbeiderskinderen motiveren om hun dromen te volgen.

In 2004 sticht hij zijn eigen platenlabel German Dream Entertainment en contracteert hij jonge artiesten. Publieke aandacht trekt Eko Fresh ook door de beef met onder andere Bushido en Savas.

Records

Na de samenwerking met Kool Savas releast Eko in 2003 het pop-achtige album ‘Ich bin jung und brauch’ das Geld’. De plaat behaalt plaats 16 in de Duitse albumcharts. In 2004 verschijnt het album ‘L.O.V.E.’ dat Eko samen met collega Valezka maakt en waarbij zij gebruik maken van meer elektronisch getinte beats. ‘Dünya Dönür’ wordt in hetzelfde jaar gereleast en is het eerste Duits-Turkse rap-album. Eko werkt hierbij samen met de Berlijnse rapper Azra. De plaat is voor veel Turkse jongeren in Duitsland heel herkenbaar. Sinds maart 2005 ligt ‘Eko Fresh Presents German Dream Allstars’ in de winkels. In juni 2006 verschijnt zijn dubbelalbum Hart(z). Aan Hart(z) is goed te zien dat Eko Fresh succes heeft, aan het album wordt door veel van Duitslands bekendste hiphoppers en producers meegewerkt.  

Discografie

2003: ‘Ich bin jung und brauch’ das Geld’
2004: ‘L.O.V.E.’ (met Valezka)
2004: ‘Dünya Dönür – Die Welt dreht sich’ (met Azra)
2005: ‘Eko Fresh Presents German Dream Allstars'
2006: 'Hart(z) IV'
2007: 'Ekaveli'
2010: 'Was kostet die Welt?'
2011: ‘Frezy burmaye’
2011: ‘Ekrem’
2012: ‘Ek to the Roots’

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger