Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Sophie Scholl
Uit het Duitslandweb-archief

Columns - 22 februari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we iedere week een pareltje op uit dit archief. Liefst met een lijntje naar de actualiteit.

Fundgrube: Sophie Scholl
© DPA/Picture Alliance/AKG Images
Sophie Scholl (ongedateerd)

Op deze dag in 1943 werd de 21-jarige Duitse verzetsstrijdster Sophie Scholl ter dood veroordeeld wegens verraad. Nog diezelfde dag werden Sophie, haar broer Hans, en hun medestrijder Christoph Probst met de guillotine geëxecuteerd. De drie waren lid van de verzetsgroep Die weisse Rose (Witte Roos). Deze groep van studenten en professoren van de universiteit van München verspreidde pamfletten in verschillende Duitse steden waarin werd opgeroepen tot geweldloos verzet tegen Hitler. In februari 2010 verscheen een biografie over Sophie Scholl, bijna tegelijkertijd met een biografie over Eva Braun, de geliefde van Adolf Hitler. Duitslandweb-redacteur Marja Verburg bespreekt beide biografieën in één artikel, dat op 1 maart 2010 op deze site verscheen.

Braun en Scholl: twee vrouwen in nazitijd

(...) 'Sophie Scholl groeide al snel uit tot een icoon van het Duitse verzet tegen het naziregime. Ook nu nog spreekt ze tot de verbeelding. In 2005 verscheen de film ‘Sophie Scholl – Die letzten Tage’, die werd genomineerd voor een Oscar. Ook in de documentaire ‘Im toten Winkel’ (2002) over Traudl Junge, een van Hitlers secretaresses, komt Scholls verzet aan de orde. Junge kijkt als bejaarde vrouw terug op haar leven en heeft haar keuze om voor Hitler te werken jarenlang verdedigd met het excuus dat ze jong was en niet beter wist. Tot ze zich realiseerde dat Sophie Scholl een jaar jonger was en “wel zag dat ze met een misdadig regime te maken had. Opeens was ik mijn excuus kwijt.” ' Lees het hele artikel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger