Film:

Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)
Films, Duitsland 1990-2010

‘Sophie Scholl - Die letzten Tage’ gaat over de laatste dagen van de 21-jarige Duitse verzetsheldin Sophie Scholl, die in 1943 werd opgepakt en ter dood veroordeeld. Julia Jentsch – bekend van ‘Die fetten Jahre sind vorbei’ (2004) - vertolkt de titelrol in deze film van Marc Rothemund.

Sophie Scholl - Die letzten Tage (2005)
© flickr.com/Goethe Institut LA/cc

De studenten Sophie en Hans Scholl zijn in München lid van de verzetsgroep Die weiße Rose. Broer en zus merken niet dat ze worden geobserveerd tijdens het verspreiden van pamfletten in het universiteitsgebouw. Samen met vriend Christoph Probst worden ze opgepakt en ondervraagd door de Gestapo. Na een vijf dagen durend verhoor worden ze ter dood veroordeeld.

De echte Sophie Scholl werd in de jaren twintig en dertig met twee broers en twee zussen christelijk-humanistisch opgevoed. In 1942 begon ze een studie biologie en filosofie aan de universiteit van München. Via haar twee jaar oudere broer Hans, die medicijnen studeert, kwam ze in aanraking met studenten die tegen het nationaalsocialisme waren. Hoewel Hans zijn zusje uit het verzet probeerde te houden, sloot Sophie zich uiteindelijk aan bij de verzetsgroep Die weiße Rose.

Uit haar dagboeken komt Sophie naar voren als een gevoelige en diep gelovige vrouw. Een citaat van de Franse filosoof Jacques Mauritain komt meerdere malen voor in haar aantekeningen: “Men moet een harde geest en een zacht hart hebben.” Sophie hield tijdens de urenlange verhoren haar rug recht en verried nooit haar medestrijders.

In 1990, na de val van de Muur, kwamen de originele Gestapoverslagen boven water, die lagen opgeborgen in een Oost-Duits Stasi-archief. De lange dialogen in de film zijn vrijwel letterlijk overgenomen uit deze processen

‘Sophie Scholl’ werd genomineerd voor een Oscar, maar won die niet. Hoofdrolspeelster Jentsch kreeg veel lof voor haar vertolking van de verzetsheldin, de ze fier en zachtmoedig tegelijk neerzette. Op de Berlinale won ze de prijs voor beste actrice. Regisseur Rothemund werd in Berlijn uitgeroepen tot beste regisseur.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger