Film:

Nirgendwo in Afrika (2001)
Films, Duitsland 1990-2010

De film ‘Nirgendwo in Afrika’ naar de autobiografische bestseller van Stefanie Zweig (1932) werd op locatie in Kenia gemaakt en won de Oscar voor de beste buitenlandse film. Regisseuse Caroline Link was eerder een Oscargegadigde met haar debuut ‘Jenseits der Stille’ (1996).

Nirgendwo in Afrika (2001)
© flickr.com/bambi2010/cc
Caroline Link krijgt in 2010 samen met een aantal andere regisseurs de erebambi uitgereikt, een prominente Duitse tv- en mediaprijs, voor 'Duitsers in Hollywood'.

‘Nirgendwo in Afrika’ vertelt het verhaal van de joodse familie Redlich, die in 1938 voor de nazi’s vlucht en in Kenia belandt. Vader Walter, die eigenlijk advocaat is, neemt een verwaarloosde boerderij over. Moeder Jettel kan maar moeilijk het nieuwe sobere bestaan in Afrika accepteren. Dochter Regina vindt daarentegen snel haar weg en gaat op avontuur met kok Owuar en de andere inlanders. Door de snelle ontwikkelingen in Duitsland wordt duidelijk dat de familie niet meer zal terugkeren. Dan komt het bericht dat de familieleden vanwege hun Duitse afkomst geïnterneerd zullen worden door de Engelse bestuurders van Kenia.

‘Nirgendwo in Afrika’ had een budget van 14 miljoen Duitse mark en werd gefilmd op locatie in Kenia. Het verhaal werd gebaseerd op de autobiografische roman van journaliste Stefanie Zweig (1932), die in 1995 haar jeugdherinneringen aan Afrika publiceerde. Het boek was een bestseller.

Regisseuse Caroline Link bewerkte Zweigs verhaal zelf tot scenario en concentreerde zich daarbij op de relatie tussen de ouders, terwijl het boek wordt verteld vanuit het perspectief van het kind. ‘Nirgendwo in Afrika’ trok in Duitsland 1,3 miljoen bezoekers en won vele prijzen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger