Film:

Rosenstraße (2003)
Films, Duitsland 1990-2010

Regisseuse Margarethe von Trotta is de grande dame van de Duitse film. Ze won vele prijzen met haar oorlogsfilm ‘Rosenstraβe’, een Duits-Nederlandse co-productie. Geheel in haar stijl gaat de film over vrouwelijke kracht en solidariteit.

Rosenstraße (2003)
© flickr.com/SpreePiX/cc

‘Rosenstraße’ vertelt het waargebeurde verhaal van een kleine groep vrouwen die in 1943 voor het politiebureau in de Berlijnse Rosenstraße demonstreert. Het gaat om arische vrouwen die vrijlating eisen van hun gevangen genomen joodse mannen. De opstand van de vrouwen is een unicum in de geschiedenis van het Derde Rijk.

Von Trotta vertelt het verhaal in een wat ingewikkelde raamvertelling, die begint bij de New Yorkse Hannah Weinstein. Hannah gaat in Berlijn op zoek gaat naar de wortels van haar half-joodse moeder Ruth, die in 1943 acht jaar oud was.

De Duitse Katja Riemann – die in Venetië de prijs voor beste actrice won - speelt Lena Fischer, een van de vrouwen die vecht voor de vrijlating van haar man. Doordat ‘Rosenstraße’ mede met Nederlands geld werd gefinancierd, zijn ook enkele Nederlandse acteurs in de film te zien, onder wie Fedja van Huêt, Thekla Reuten en Edwin de Vries. De Vlaming Jan Decleir is ook van de partij.

Von Trotta ontwikkelde zelf het script en sprak met alle nog levende betrokkenen. De reacties op de film waren overwegend positief, hoewel er kritiek was over de claim dat de film de ware toedracht van het verhaal toonde. Zo klopt een aantal feiten niet, waardoor de film volgens verschillende historici en journalisten een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Dat neemt niet weg dat 'Rosenstraße' meerdere Duitse en internationale prijzen won.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger