Film:

Good Bye, Lenin! (2003)
Films, Duitsland 1990-2010

‘Good Bye, Lenin!’ is de ultieme DDR-feelgoodfilm, gemaakt op het hoogtepunt van de Ostalgie-golf. Regisseur Wolfgang Becker, die debuteerde met de 'Das Leben ist eine Baustelle', werd voor deze film overladen met prijzen.

Good Bye, Lenin! (2003)
© wikipedia/ART & WEISE FILM Hanns-P. Hüster & Frank Mohn/cc

Alex – gespeeld door het nieuwe talent Daniel Brühl - leeft samen met zijn moeder en zus in de DDR in een kleine flat. Het is 1989 en net als vele andere DDR-burgers is Alex niet te spreken over het regime. Zijn moeder - gespeeld door de voormalige DEFA-actrice Katrin Sass - is echter een overtuigd partijlid dat vlijtig de jonge leden van de socialistische jeugdbond FDJ begeleidt.

Als ze Alex bij een demonstratie tegen het regime ziet, krijgt ze een hartaanval. Enkele maanden ligt ze in coma. Als ze wakker wordt, is het 1990 en is de Muur gevallen. De DDR waar ze zo van hield is er niet meer. Om zijn moeder niet te veel te verontrusten, doet Alex alsof alles nog bij het oude is. Hij wordt in zijn liefdevolle leugen geholpen door zus Ariane en collega Denis die optreedt als Oost-Duitse nieuwslezer.

Maar waar kun je na de val van de Muur nog Spreewaldgurken - het Oost-Duitse merk augurken - vinden? En hoe moet het als moeder eropuit wil? Het wordt voor Alex steeds moeilijker om de schijn op te houden. Zeker als hij ontdekt dat zijn moeder ook haar geheimen heeft.

Becker levert in zijn film op satirische wijze commentaar op de uitwassen van zowel de communistische als de kapitalistische maatschappij. Intrigerend is de manier waarop de familieleden door alle leugens langzaam van elkaar vervreemden. ‘Good Bye, Lenin!’ heeft veel humor, al vinden sommige critici hem te sentimenteel.

Volgens Becker is het geheim van zijn succes “onderhoudende films maken en tegelijkertijd je artistieke integriteit bewaren.” 'Good Bye Lenin!' werd zowel in Oost als in West een succes, wat lang niet alle DDR-films lukt. De rolprent trok meer dan zes miljoen bezoekers en won vele nationale en internationale prijzen.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger