Film:

Das Leben ist eine Baustelle (1997)
Films, Duitsland 1990-2010

De debuterende regisseur Wolfgang Becker boekte succes met zijn portret van een Ossi die in het verenigde Berlijn worstelt met het leven en de liefde.

Das Leben ist eine Baustelle (1997)
© flickr.com/SpreePiX/cc

De dromerige slachthuisknecht Jan Nebel, gespeeld door Jürgen Vogel, wordt achtervolgd door het noodlot. Zijn ex-vriendin vertelt dat ze aids heeft en zijn eenzame vader valt dood neer in een bord opgewarmde ravioli. De twee mannen die Jan te lijf gaat - omdat ze op straat een vrouw achtervolgen - blijken agenten in burger te zijn. Jan raakt ook zijn baan in het slachthuis kwijt.

Zijn enige lichtpuntje is Vera, de vrolijk-rebelse accordeoniste die hij ‘gered’ heeft van een arrestatie. Er ontstaat zelfs iets moois tussen Jan en Vera, maar de relatie blijkt kwetsbaar. De twee hebben geheimen voor elkaar en die zullen hen opbreken.

De titel ‘Das Leben ist eine Baustelle’ weerspiegelt de inhoud van de film: de levens en relaties van de karakters zijn niet af. In de verpauperde wijk Kreuzberg in het moderne Berlijn zijn menselijke relaties niet zonder problemen. Jan en Vera doen hun best, maar het lukt niet altijd.

Ook de verhouding tussen Jan en zijn zus Lilo is niet zonder problemen. De rol van Lilo wordt vertolkt door actrice Martina Gedeck. Zij speelde de hoofdrol in de Duitse successen ‘Bella Martha’ (2001) van debutante Sandra Nettelbeck en ‘Das Leben der Anderen’ (2006) van regisseur Florian Henckel von Donnersmarck.

Wolfgang Becker schreef het scenario van 'Das Leben ist eine Baustelle' samen met Tom Tykwer, die in dezelfde periode succes boekte met ‘Lola rennt’ (1998). Becker, Tykwer, regisseur Dani Levy en producent Stefan Arndt richtten ook de filmproductiemaatschappij X-Filme op, die succesvolle films als 'Heaven' (2002) en 'Good Bye Lenin'(2003) produceerde.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger