Film:

Lola rennt (1998)
Films, Duitsland 1990-2010

De hippe actiefilm ‘Lola rennt’ lokte in Duitsland miljoenen mensen naar de bioscoop en was ook buiten Duitsland een hit. Regisseur Tom Tykwer werd uitgeroepen tot het nieuwe wonderkind van de Duitse film.

Lola rennt (1998)
© flickr.com/cien de cine/cc

Tykwer – die met ‘Winterschläfer’ (1997) een bijzonder fraai debuut had gemaakt – schreef zelf het scenario van de film. Zijn toenmalige geliefde en hoofdrolspeelster Franka Potente werd een ster.

De film gaat over Lola (Franka Potente), die een telefoontje krijgt van haar vriendje Manni, een rol van Moritz Bleibtreu. Hij heeft honderdduizend Duitse Mark verloren in de metro. Het geld is niet van hem, maar van een gangster die erop wacht. Manni vertelt Lola dat zij binnen twintig minuten hetzelfde bedrag bij elkaar moet zien te krijgen en moet afleveren bij de gangster. Manni zal het anders met zijn leven bekopen.

Resultaat is dat Lola als een gek begint te rennen door Berlijn. Of haar missie lukt, hangt af van het lot. Tykwer toont dat het lot zelfs door de kleinste keuze een heel andere wending kan nemen. Vandaar ook het motto van de film: ‘Elke dag, elke seconde neem je een besluit dat je leven kan veranderen.’

Tykwer liet geen middel onbenut om zijn verhaal kracht bij te zetten. De snelle, kleurrijke, videoclipachtige stijl van ‘Lola rennt’ paste perfect bij het verhaal waarin Lola de longen uit haar lijf rent om Manni te redden.

‘Lola rennt’ bleek met 2,5 miljoen bezoekers in eigen land een kaskraker. In de VS was ‘Run, Lola, Run’ een van de best bekeken buitenlandse films van 1998. Een jaar later won de film in Amerika op het alternatieve Sundance Film Festival de prijs voor de beste buitenlandse film.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger