Film:

Die fetten Jahre sind vorbei (2004)
Films, Duitsland 1990-2010

De film ‘Die fetten Jahre sind vorbei’ van de Oostenrijker Hans Weingartner gaat over de grenzen van kapitalisme en idealisme. Hebben linkse actievoerders oogkleppen op of verloochenen rijkelui hun idealen van vroeger? De film werd in Nederland bekend onder de internationale titel ‘The Edukators’.

Die fetten Jahre sind vorbei (2004)
© wikipedia/siebbi/cc

‘Die fetten Jahre sind vorbei’ draait om het Berlijnse drietal Jan (Daniel Brühl), Jule (Julia Jentsch) en Peter (Stipe Erceg). Jule en Peter zijn een stel, maar als Peter een weekje gaat demonstreren op de G8-top, blijkt Jule het opeens heel gezellig te hebben met Jan.

Jan neemt Jule in vertrouwen: hij breekt samen met Peter regelmatig in bij rijke mensen. Niet om te stelen, maar om hun meubilair – en daarmee hun leven – op zijn kop te zetten. Ze laten altijd een briefje achter met de tekst ‘U heeft te veel geld’ of ‘De vette jaren zijn voorbij’.

Jule haalt Jan over om in te breken bij iemand met wie zij nog een appeltje heeft te schillen. Het gaat mis als ze zoenend in het zwembad belanden en Jule daarna haar mobieltje vergeet.

‘Die fetten Jahre sind vorbei’ werpt interessante vragen op over de moraal van actievoeren. Hoe ver kun je gaan? Kopen actievoerders hun slechte geweten af door kleine acties die feitelijk niets veranderen? Hoe geloofwaardig ben je als idealist als je niet eens de regels van vriendschap kunt eerbiedigen? Of doen dergelijke vragen er in een revolutie niet toe? Regisseur Hans Weingartner combineert politieke vragen met universele waarden als liefde, vriendschap en vertrouwen.

‘Die fetten Jahre sind vorbei’ was erg succesvol. Voor het eerst in elf jaar stond in Cannes weer een Duitse film in de schijnwerpers. Actrice Julia Jentsch beleefde met deze film haar doorbraak bij het grote publiek dat haar twee jaar later nog beter zou leren kennen als verzetsstrijdster Sophie Scholl in de gelijknamige film van Marc Rothemund.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger