Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Van Bonn naar Berlijn

Columns - 20 juni 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Vandaag is het 25 jaar geleden dat de Bondsdag besloot dat parlement en regering naar Berlijn verhuizen.

Fundgrube: Van Bonn naar Berlijn
© Bundesarchiv145F081063 E. Reineke

Op 20 juni 1991 viel het besluit: Berlijn moet het regeringscentrum zijn van het verenigde Duitsland. Dat betekende dat ministeries, politici, ambtenaren en andere medewerkers en ook de journalisten en lobbyisten moesten verhuizen. In april 1999 nam de Bondsdag zijn intrek in de Rijksdag in Berlijn. De verhuizing is nog steeds niet af; zes van de 14 ministeries hebben nog steeds hun hoofdvestiging in Bonn. Zo werd voorkomen dat er al te veel banen verloren gingen in de stad aan de Rijn. 

Het was goed toeven voor de politici in Bonn; Journaliste Michèle de Waard, destijds correspondent voor NRC geeft een mooi sfeerbeeld in de bundel die verscheen voor het 10-jarige jubileum van het Duitsland Instituut:

ByeBye Bonn

(15 november 2006) Zodra Helmut Kohl in Bonn is, zindert het in de Duitse hoofdstad. ‘s Morgens al tegen zes uur fietsen de eerste ambtenaren de regeringswijk binnen, zodat ze op de kanselarij zijn voordat Herr Bundeskanzler om half zeven aan de Dahlmannstrasse verschijnt.

Zwarte auto’s rijden af en aan. Diplomaten lopen opvallend vaak in stemmig grijs door de straten rondom de ‘macht’ aan de Rijn. Journalisten haasten zich naar de televisiestudio's en secretaresses zijn in de weer met grote bossen bloemen voor alweer een tuinfeest of een Weinparty.

En wandel je ‘s avonds door de regeringswijk, is de kans groot dat je de groene parlementariër Joschka Fischer tegen het lijf loopt, die met boodschappentassen naar zijn appartementje sjouwt. Lees het hele artikel

Het magazine van de UvA en HvA, Folia, publiceerde vandaag ter gelegenheid van het jubileum van dit Hauptstadtbeschluss een kort interview met DIA-historicus Krijn Thijs over de verhuizing van het parlement en de regering van Bonn naar Berlijn:

 

Tags: Bonn, Fundgrube

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger