Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Kaufhaus des Westens
Uit het archief van Duitslandweb

Columns - 28 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor rijke bron. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we iedere week een pareltje op uit dit archief. Liefst met een lijntje naar de actualiteit.

Fundgrube: Kaufhaus des Westens
© KadeWe
Het KaDeWe in 2013.

Vorige week werd bekend dat het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas het legendarische warenhuis Kaufhaus des Westens in Berlijn gaat renoveren. Door een nieuw dak van glas krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over Berlijn. Het KaDeWe is in zijn 110-jarige geschiedenis al heel wat keren grondig verbouwd, de laatste keer in 2007. Over de betekenis van het KaDeWe voor Berlijn en over de roemruchte geschiedenis van dit symbool van de consumptiemaatschappij gaat het stuk van Hidde van der Wall uit januari 2008 uit ons dossier 'Berlijn - Geschiedenis op straat':

KaDeWe: Uithangbord van een kapitalistisch eiland

"De joodse ondernemer Adolf Jandorf liet in 1905 een warenhuis bouwen dat, naar Amerikaans voorbeeld, groter, exclusiever en duurder moest worden dan de winkels die Berlijn al kende.

Het verrees aan de Tauentzienstraße – een brede, slaperige straat in het nieuwe westen, een wijk waar voornamelijk welgestelde Berlijners woonden. De Tauentzien zou zich in de jaren twintig tot het drukste winkelgebied van Berlijn ontwikkelen.

Op 27 maart 1907 werd het Kaufhaus des Westens geopend. Achter de bescheiden gevel verborg zich een indrukwekkende luxe en de modernste techniek. Zo beschikte het pand over elektrisch licht, liften, een automatisch brandalarm en een buispostsysteem dat de 150 kassa’s met elkaar verbond." Lees het hele artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Leo Blokhuis waagt zich aan Berlijn

Leo Blokhuis trad buiten zijn comfortzone en verdiepte zich in de muziek van Berlijn. Interview.

Lees meer

De nieuwe Ossi

De nieuwe Ossi

Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.

Lees meer

De stadsvlucht

De stadsvlucht

Zonder het te weten is Merlijn Schoonenboom deel van een trend geworden: die van de 'Stadtflucht' uit Berlijn.

Lees meer

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

Film: Duits cultuurgoed met Afrikaanse dealers

In de nieuwe verfilming van de klassieke roman ‘Berlin Alexanderplatz’ is de hoofdpersoon een vluchteling uit Afrika.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger