Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Kaufhaus des Westens
Uit het archief van Duitslandweb

Columns - 28 januari 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor rijke bron. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat in 2016, duiken we iedere week een pareltje op uit dit archief. Liefst met een lijntje naar de actualiteit.

Fundgrube: Kaufhaus des Westens
© KadeWe
Het KaDeWe in 2013.

Vorige week werd bekend dat het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas het legendarische warenhuis Kaufhaus des Westens in Berlijn gaat renoveren. Door een nieuw dak van glas krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over Berlijn. Het KaDeWe is in zijn 110-jarige geschiedenis al heel wat keren grondig verbouwd, de laatste keer in 2007. Over de betekenis van het KaDeWe voor Berlijn en over de roemruchte geschiedenis van dit symbool van de consumptiemaatschappij gaat het stuk van Hidde van der Wall uit januari 2008 uit ons dossier 'Berlijn - Geschiedenis op straat':

KaDeWe: Uithangbord van een kapitalistisch eiland

"De joodse ondernemer Adolf Jandorf liet in 1905 een warenhuis bouwen dat, naar Amerikaans voorbeeld, groter, exclusiever en duurder moest worden dan de winkels die Berlijn al kende.

Het verrees aan de Tauentzienstraße – een brede, slaperige straat in het nieuwe westen, een wijk waar voornamelijk welgestelde Berlijners woonden. De Tauentzien zou zich in de jaren twintig tot het drukste winkelgebied van Berlijn ontwikkelen.

Op 27 maart 1907 werd het Kaufhaus des Westens geopend. Achter de bescheiden gevel verborg zich een indrukwekkende luxe en de modernste techniek. Zo beschikte het pand over elektrisch licht, liften, een automatisch brandalarm en een buispostsysteem dat de 150 kassa’s met elkaar verbond." Lees het hele artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Berlijn':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De nieuwe Berlijnse tweedeling

De verkiezingsuitslag in Berlijn legde een nieuwe deling bloot in de hoofdstad, ziet columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Architect wil Teufelsberg nieuw leven inblazen

Een architect heeft plannen voor het oude afluisterstation bij Berlijn, dat vooral het terrein is van kunstenaars.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger