Fundgrube: Debat over homohuwelijk
Columns - 1 augustus 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebFundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Vandaag is het 15 jaar geleden dat Duitsland het geregistreerd partnerschap voor homoparen invoerde.
Duitsland kent geen homohuwelijk. Sinds 1 augustus 2001 geldt het geregistreerd partnerschap voor homoparen - ingevoerd door de rood-groene regering van kanselier Schröder. Maar dat geeft hen niet dezelfde rechten als heteroparen. Zo mogen homoparen geen kinderen adopteren en in veel wetten en regelingen worden ze benadeeld ten opzichte van gehuwden. Toen in mei 2015 het katholieke Ierland voor het homohuwelijk stemde, nam de druk op de bondsregering toe om homo- en heteroparen gelijk te stellen.
Homohuwelijk Ierland zet Duitsers aan het denken
(26 mei 2015) De oppositiepartijen en de SPD zijn voor het homohuwelijk maar het ligt gevoelig bij de CDU/CSU. Veel christen-democraten zien het huwelijk als iets dat voorbehouden is aan man en vrouw. (...) Al in 2013 bleek uit verschillende peilingen (zie hier en hier) dat de meerderheid van de CDU/CSU-kiezers voor volledige gelijkstelling van homo’s en hetero’s is. Prominente CDU-politici hebben bekendgemaakt homo te zijn of pleiten voor adoptie door homoparen. Ook de LSU, de homobeweging binnen de CDU, heeft meer invloed in de partij dan enkele jaren geleden. Maar de rechten van homo’s zijn voor de CDU geen relevant thema bij verkiezingen, schrijft de Süddeutsche Zeitung vandaag. Merkel is een machtspoliticus. “Ze wil vooral de conservatieve kiezers van de partij niet wegjagen.”
Volledige gelijkstelling is in een coalitie met de CDU/CSU "helaas moeilijk te realiseren", verzuchtte ook SPD-minister Heiko Maas van Justitie vorige week. In het regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in 2013 afgesproken een eind te maken aan discriminatie van homoparen. Maar in de praktijk remt de CDU/CSU voorstellen daartoe af. Lees het hele artikel
Lees meer over 'Maatschappij':
Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen
De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.
Warum, Wieso: zijn er zoveel problemen op het Duitse spoor?
Bij de ooit zo punctuele Deutsche Bahn lijkt nu geen trein meer op tijd te rijden. We zochten uit hoe dat kan.
Reacties
Geen reacties aanwezig