Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Debat over homohuwelijk

Columns - 1 augustus 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Vandaag is het 15 jaar geleden dat Duitsland het geregistreerd partnerschap voor homoparen invoerde.

Fundgrube: Debat over homohuwelijk
© flickr.com/zaziemo/cc

Duitsland kent geen homohuwelijk. Sinds 1 augustus 2001 geldt het geregistreerd partnerschap voor homoparen - ingevoerd door de rood-groene regering van kanselier Schröder. Maar dat geeft hen niet dezelfde rechten als heteroparen. Zo mogen homoparen geen kinderen adopteren en in veel wetten en regelingen worden ze benadeeld ten opzichte van gehuwden. Toen in mei 2015 het katholieke Ierland voor het homohuwelijk stemde, nam de druk op de bondsregering toe om homo- en heteroparen gelijk te stellen.

Homohuwelijk Ierland zet Duitsers aan het denken

(26 mei 2015) De oppositiepartijen en de SPD zijn voor het homohuwelijk maar het ligt gevoelig bij de CDU/CSU. Veel christen-democraten zien het huwelijk als iets dat voorbehouden is aan man en vrouw. (...) Al in 2013 bleek uit verschillende peilingen (zie hier en hier) dat de meerderheid van de CDU/CSU-kiezers voor volledige gelijkstelling van homo’s en hetero’s is. Prominente CDU-politici hebben bekendgemaakt homo te zijn of pleiten voor adoptie door homoparen. Ook de LSU, de homobeweging binnen de CDU, heeft meer invloed in de partij dan enkele jaren geleden. Maar de rechten van homo’s zijn voor de CDU geen relevant thema bij verkiezingen, schrijft de Süddeutsche Zeitung vandaag. Merkel is een machtspoliticus. “Ze wil vooral de conservatieve kiezers van de partij niet wegjagen.”

Volledige gelijkstelling is in een coalitie met de CDU/CSU "helaas moeilijk te realiseren", verzuchtte ook SPD-minister Heiko Maas van Justitie vorige week. In het regeerakkoord hebben CDU/CSU en SPD in 2013 afgesproken een eind te maken aan discriminatie van homoparen. Maar in de praktijk remt de CDU/CSU voorstellen daartoe af. Lees het hele artikel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger