Rechter veroordeelt politieoptreden tijdens G8
Nieuws

Achtergrond - 4 januari 2008

(4 januari 2008) Tegenstanders van afgelopen de G8-top in Heiligendamm hebben een verlate overwinning geboekt. Het hoogste federale gerechtshof heeft de Duitse politie-invallen bij antiglobalisten in de aanloop naar de top voor onwettig verklaard.

Politieagenten tijdens de G8-top in Heiloigendamm. Afbeelding: lampel, www.flickr.com Volgens de rechter hadden de invallen – in de Duitse pers steevast razzia’s genoemd – nooit mogen plaatsvinden omdat de militante anti- (of anders-)globalisten geen “terroristische organisatie” vormden. Die inschatting vormde de wettelijke basis voor het robuuste politieoptreden.

Brandaanslagen

In de aanloop naar de G8-top in het kustplaatsje Heiligendamm deed de politie tientallen invallen in woningen, kantoren en clubhuizen van antiglobalisten, voornamelijk in Berlijn en Hamburg. De beamten namen computers en documenten in beslag.

Volgens de politie waren de protestanten verantwoordelijk voor een reeks brandaanslagen op auto’s en leegstaande gebouwen in Noord-Duitse steden. De openbaar aanklager becijferde de schade op 2,6 miljoen euro.

De rechter noemde de schade weliswaar "aanzienlijk", maar oordeelde dat hier geen centraal gestuurde organisatie achter zat. Het landelijke openbaar ministerie was daarmee niet bevoegd om de invallen te doen.

Betogingen en veligheidsmaatregelen

Het politie-optreden lokten in verschillende Duitse steden betogingen en zware ongeregeldheden uit. Bij de autoriteiten regende het klachten van de betroffen actievoerders. Het federale gerechtshof heeft aan de hand van de eerste klacht zijn uitspraak gedaan, mogelijk volgen er meer.

De G8 in Heiligendamm ging gepaard met grootscheepse veiligheidsmaatregelen. Zo bouwden de autoriteiten een metershoog hek om het conferentieoord. Grote verontwaariging ontstond over de inzet van Tornado-straaljagers met fotoapparatuur en over als burger verklede politie-informanten die zich mengden onder de demonstranten.

De uitspraak van het Bundesgerichtshof. Klik op 'Presse/Infos', 'Pressemitteilungen' en dan op 4 januari.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger