Politie wil relschoppers G8-top hard aanpakken
Nieuws

Achtergrond - 4 juni 2007

(4 juni 2007) De rust bewaren of hard optreden en de boel laten escaleren? De gewelddadige rellen tijdens de G8-demonstratie zaterdag hebben tot een debat geleid over de strategie die de politie in Rostock moet toepassen.

Terughoudendheid moet voor de politie het devies blijven, in plaats van “nog meer olie in het vuur te gooien”. Dat zegt SPD-parlementslid Dieter Wiefelspütz. Veel demonstranten droegen provocaties en buitensporig politie-optreden aan als belangrijke oorzaak voor het compleet uit de hand lopen van de demonstratie tegen de aanstaande G8-top zaterdag. Duizend politieagenten en demonstranten raakten gewond tijdens de urenlange rellen. Politie en demonstranten hadden van tevoren afgesproken escalaties juist te voorkomen.

Minister Ralf Stegner (SPD) van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Sleeswijk-Holstein vindt net als Wiefelspütz dat er nog steeds geen alternatief is voor die ‘deëscalatiestrategie’, juist omdat er zoveel verschillende groepen demonstranten op de been zijn, elk met hun eigen bedoelingen. “Het is heel moeilijk op te treden tegen relschoppers, die zich verbergen achter vreedzame demonstranten.”

De Duitse politievakbond wil dat agenten de komende dagen juist harder optreden tegen “de spiraal van geweld” van G8-tegenstanders. “We hadden niet gerekend op een dergelijke brutaliteit, op een zo grote haat. Het is heel erg, hoe hier tegen de politie is ingegaan. De daders moeten hard worden bestraft!” De vakbond kreeg bijval van minister Wolfgang Schäuble (CDU) van Binnenlandse Zaken. Die noemde de gewelddadige demonstranten “misdadigers”, tegen wie zo hard mogelijk zou moeten worden opgetreden.

Na de rellen in Rostock zaterdag sprak de politie van 433 gewonden in de eigen gelederen, onder wie dertig zwaargewond. De ‘autonomen’, zoals het radicale deel van de demonstranten wordt genoemd, telden minstens 520 gewonden, van wie twintig zwaargewond. Verschillende auto’s werden in brand gestoken, winkels in de binnenstad eindigden in puin. Later op de avond keerde de rust terug. 165 relschoppers werden gearresteerd.

De acties van zaterdag leidden ook tot grote spanningen in de coalitie van organisaties die bij Heiligendamm en Rostock tegen de G8-top demonstreren. De andersglobaliseringsbeweging Attac wil gewelddadige medestanders uit de demonstraties weren. “We willen jullie niet meer zien”, aldus een woordvoerder, die zijn spijt betuigde over de rellen. Volgens een woordvoerder van de ‘autonomen’ is inmiddels een deel van de gewelddadige demonstranten reeds huiswaarts gekeerd. Desondanks sluit hij nieuwe geweldsuitbarstingen niet uit.

Spiegel Online
Heftige Debatte um Strategie in Heiligendamm

FAZ.NET
Schäuble glaubt an das Sicherheitskonzept

Sueddeutsche.de
"Mit solchem Hass haben wir nicht gerechnet"

Die Welt.de
Polizeistrategie nach Gewalt auf dem Prüfstand

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger